Dieta i aktywność fizyczna to podstawa zdrowego życia

Z takim przesłaniam rozpoczęliśmy w Szkole Podstawowej w Mieleszynie cykl zajęć w ramach programu „Trzymaj formę”, organizowanego przez Stację Sanitarno- Epidemiologiczną w Wieruszowie.

Przez pięć dni uczniowie brali udział w degustacji zdrowej żywności. Dni te zostały opatrzone mianem „ Dni Kolorowych”.

Pierwszy dzień należał do koloru pomarańczowego. Uczniowie oraz nauczyciele przyodziali stroje w tym kolorze, zajadali pyszne, zdrowe, pomarańczowe warzywa i owoce oraz pili soki marchewkowe. W drugim dniu dominował kolor żółty. Cytryna i banan stali się głównymi bohaterami tego dnia. Kwaśne miny po zjedzeniu cytryn rozweseliły radosne i bogate w przesłania witaminowe piosenki.

Trzeci dzień należał do zieleni. W tym dniu szkolne sale i korytarze mieniły się różnymi odcieniami koloru zielonego. Duże wrażenie zrobiły również smaczne kanapki, wykonane przez nauczycieli z sałaty, ogórka i zieleniny, którą uczniowie wraz z wychowawcami wyhodowali w swoich klasach w ramach „zielonych ogródków”.

Kolejnego dnia towarzyszyły nam owoce i warzywa w kolorze czerwonym. Ostatni dzień należał do fioletu, wówczas spożywaliśmy śliwki, buraki i smakowaliśmy pyszne soki wiśniowe.

Kwintesencją naszego tygodnia był pochód, podczas którego zachęcaliśmy mieszkańców Mieleszyna do prowadzenia zdrowego stylu życia. Wyszliśmy na ulice naszej miejscowości z transparentami i przygotowanymi zdrowymi potrawami.

Wszyscy z apetytem kosztowali naszych wytworów. Podczas przemarszu towarzyszyły nam piosenki, w których promowaliśmy to, co najistotniejsze, czyli zdrowie. Dopełnieniem naszych haseł były przygotowane gazetki, w których znajdowały się przepisy na zdrowe potrawy, których autorami byli uczniowie wraz z rodzicami.

Na koniec pragnę dodać, że naszą przygodę z programem „Trzymaj formę” zakończy wizyta pani dietetyk w naszej szkole oraz zajęcia aerobiku, na które już dziś serdecznie zapraszam.

Koordynatorami programu w naszej szkole były panie: Iwona Juszczak, Małgorzata Cichecka i Mariola Nawrocka.

Małgorzata Cichecka

Plan pracy programu „Trzymaj formę”

Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem,

odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną w połączeniu z rodziną.

Cele szczegółowe:

-pogłębianie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla

organizmu;

-rozwijanie samodzielności uczniów;

-wdrożenie do korzystania z różnych źródeł informacji (np. opakowania produktów

żywnościowych);

-kształtowanie umiejętności właściwej samooceny.

– zapoznanie się z tradycjami żywieniowymi w różnych regionach i rodzinach

propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym

Nabywanie umiejętności:

-twórczego myślenia i działania;

-zbierania informacji;

-współpracy w grupie i w rodzinie;

-rozwiązywania problemów;

-podejmowanie decyzji;

-ocenianie własnej pracy;

-prezentacja jej efektów.

uczeń pozna:

– funkcje układu pokarmowego

– źródła i znaczenie składników pokarmowych

– rola i skutki niedoboru niektórych witamin ( A, C,B6, B12, kwasu foliowego,D) składników mineralnych ( Mg ,Fe ,Ca)

– pozna rolę błonnika w organizmie i w jakim produktach jest go najwięcej

– uzasadnienie konieczności systematycznego spożywania warzyw i owoców

– dlaczego należy stosować dietę zróżnicowaną

– obliczy indeks masy ciała

– analiza i konsekwencje niewłaściwego odżywiania

– co to jest sprawność i aktywność fizyczna

– pozna swoją wytrzymałość, siłę i gibkość

– pozna przyczyny i skutki otyłości oraz nieuzasadnionego odchudzania się

– jak układać jadłospis, jak czytać etykiety na produktach spożywczych

LAN REALIZACJI PROJEKTU “TRZYMAJ

Lp.

zadania

termin realizacji

odpowiedzialni

1.

Zapoznanie nauczycieli z założeniami projektu.

Styczeń 2012

mgr Mariola Nawrocka

mgr Małgorzata Cichecka, mgr Iwona Juszczak

2.

Zapoznanie uczniów z założeniami projektu.

Styczeń 2012

Koordynatorzy projektu,

wychowawcy

3.

Opracowanie planu działań

Luty 2012

Koordynatorzy, wychowawcy, aktyw

4.

Dzień Zdrowego żywienia

– plakaty promujące zdrową żywność

– wyjście w teren z przygotowaną żywnością i propagowanie jej wśród mieszkańców Mieleszyna

– wystawa warzyw i owoców

Marzec 2012

Koordynatorzy, wychowawcy, aktyw

5.

Wydanie „Szkolniaka” z przepisami zamieszczonymi przez rodziców wraz z dziećmi, dotyczące tylko zdrowego żywienia

Marzec 2012

Koordynatorzy, wychowawcy, uczniowie, rodzice

6.

Przedstawienie pt.: „Zdrowie to przede wszystkim dieta i ruch”

Marzec 2012

Koordynatorzy, wychowawcy, uczniowie,

7.

Spotkanie z dietetykiem

Marzec 2012

Koordynatorzy, wychowawcy, uczniowie, rodzice

8.

Spotkanie ruchowe z rodzicami i dziećmi

– zajęcia aerobiku

Marzec 2012

Koordynatorzy, wychowawcy, uczniowie, rodzice

9.

Lekcje wychowawcze

Luty, Marzec

Koordynatorzy, wychowawcy, uczniowie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments