„ŚWIĘTO PIECZONEGO ZIEMNIAKA”

IMG_6201Jesień jest porą roku, która zachwyca nas bogactwem barw, różnorodnością  zjawisk przyrodniczych oraz obfitością darów. Stało się to dla nas inspiracją do zorganizowania Święta Pieczonego

Ziemniaka dla uczniów klas I-III oraz klasy edukacyjno-terapeutycznej I-III. Była to ciekawa i udana lekcja, której celem było :

– zaspokajanie kontaktów międzyludzkich,

– kształtowanie umiejętności pozytywnej rywalizacji,

– wdrożenie do wspólnego udziału w imprezie,

– wzmacnianie więzi emocjonalnych pomiędzy członkami grup,

– terapia poprzez zabawę, ruch, taniec, muzykę,

– właściwe zachowanie się podczas zabawy,

– używanie zwrotów grzecznościowych,

– wyzwalanie aktywności oraz inwencji twórczej,

– usprawnianie koordynacji ruchowej poprzez taniec i zabawy ruchowe.

W spotkaniu wzięła udział 22 osobowa grupa wraz z nauczycielami i opiekunkami. Święto Pieczonego Ziemniaka odbyło się na terenie Zespołu Szkół specjalnych w Słupi pod Kępnem

Uczniowie uczestniczący w  różnego rodzaju konkursach m.in. : zbieranie ziemniaków na czas, rzut do celu, marsz z ziemniakami , żonglowanie ziemniakami, obieranie ziemniaków, ustny mini-test, zabawy z wykorzystaniem chusty Klanzy .

W celu wyciszenia, dzieci wykonały ziemniaczane stworki, które prezentowały przy ognisku i które teraz zdobią nasze klasy.  Wspólne zabawy, tańce, pląsy, gry i wyścigi były świetną okazją, aby się poznać i polubić. Pieczone kiełbaski pieczone ziemniaki pachniały w całej szkole.

Urodziny Książkowego Misia

     16 października  w naszej szkole odbyło się niecodzienne święto – Urodziny Książkowego Misia połączone z obchodami Dnia Osób Niewidomych. Dzieci z klas Ag i Dsp przygotowały tort, urodzinową kartkę oraz przyjęcie dla Misia. Uczniowie wysłuchali bajek oraz mieli możliwość zapoznania się z książką odczytywaną za pomocą dotyku przeznaczoną dla osób niewidomych

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments