II Lokalny Festiwal Smaku – Mroczeń

2 smak mroczeń  (24)Gimnazjum im. Jana Pawła II w Mroczeniu w sobotę 30 kwietnia br. zaprosiło mieszkańców  Mroczenia i okolic na Lokalny Festiwal Smaku. Impreza rozpoczęła się po południu na sali OSP w Mroczeniu.

 

Spotkanie rozpoczęto akcentem muzycznym – piosenką E. Geppert – „Zamiast” w wykonaniu Wiktorii Kokot laureatki IX Diecezjalnego Festiwalu Pieśni Religijnej w Kaliszu.

Dyrektor Gimnazjum A. Tyra przybliżył ideę spotkania – rok temu podpisano umowę  z KGW. OSP, LZS i Gimnazjum  w Mroczeniu, Rady Rodziców pod patronatem wójt B. Lewandowskiej – Siwek. Pomysłem było, aby szkoła wraz ze środowiskiem lokalnym była elementem rozwoju tego środowiska, by młodzież razem z dorosłymi uczyła się tradycji i ją rozwijała tak jak to robią panie z KGW, strażacy i sportowcy.

Rok temu zorganizowano I Festiwal Smaków ( potrawy kuchni staropolskiej – wielkopolskiej), gdzie młodzież pod kierunkiem pań z KGW uczyła się i wspólnie z KGW przygotowywała na konkurs i do degustacji lokalne potrawy polskie. Młodzież uczy się gotować, poznaje kulturę i tradycję.

Dyrektor A. Tyra, przewodnicząca KGW Barbara Kłodnicka witali gości: wójt B. Lewandowską – Siwek, przewodnicząca Rady Gminy K. Lipską wraz z radnymi, skarbnik M. Żłobińską, przedstawiciela OSP M. Balcera, Pawła Powroźnika z restauracji –  P jak Pyszne,  mieszkańców, sołtysa A. Stodolskiego, Radę Rodziców ze skarbnikiem K. Skibą. Agnieszka Sitek zapoznała zebranych z projektem –  tym co się będzie działo na festiwalu. Otwarcia II Festiwalu dokonała wójt B. Lewandowska – Siwek.  Młodzież pod opieką pań z KGW przygotowała potrawy prawie z całej Polski. Młodzież uczy się kultury regionów naszego kraju, tradycji i wykonywania potraw z tych regionów.

W festiwalu uczestniczyło 7 zespołów, a jury oceniało: trzy kategorie: potrawy, nawiązanie do regionów oraz dekorację stołu.

Grupa I pod opieką Barbary Lipińskiej (Zuzanna Karbowska, Kamila Nowak, Aleksandra Kulak, Wiktoria Wodyńska, Patrycja Hofman) – prezentowała kuchnię wielkopolską – rosół z kury, prażuchy, kompot z suszu, babkę cytrynową;

Grupa II pod opieką Moniki Napierała (Angelika Cłapka, Martyna Kasprzak, Julia Siwa, Julia Michalczyk, Martyna Pichlińska, Michalina Kazimierczak) – prezentowała kuchnię kujawską – rogale barcińskie, barszcz biały, pirzok, śledzie po kujawsku, kompot z jabłkiem i sliwką;

Grupa III pod opieką Beaty Bentkowskiej (Mateusz Dyduch, Nikola Czajkowska, Beata Mejza, Martyna Cieślak, Patrycja Jerczyńska –prezentowała kuchnię mazowiecką – mazowiecki chłodnik, karpatkę, kurczaka pieczonego w mleku z orzechami;

Grupa IV pod opieką .Alicji Nawrot (Patryk Blicharczyk, Alicja Lenart, Julia Owsińska, Paulina Świerczyńska,Dominik Dwornik) serwowała kuchnię śląską – żurek śląski, kluski białe, czerwona kapustę i kompot;

Grupa V pod opieką Elżbiety Woźniakowskiej ( Damian Kowalilak, Izabela Urbańska, Anna Poziemba, Julia Błaszczak) – serwowała kuchnię Warmii i Mazur – farszynki, sos, surówkę;

Grupa VI pod opieką Ireny Hełki ( Donata Gruszka, Patrycja Gąsior, Kacper Pomiankowski, Kacper Przyślak, Kamil Gurtman, Julita Gruszka)-serwowała kuchnia podhalańską- oscypek, kwaśnicę, placek zbójnicki;

Grupa VII pod opieką Leokadii Kowalińskiej ( Wiktoria Rabiega, Marta Michalczyk, Martyna Lubojańska, Justyna Ruszkowska – serwowała kuchnię łowicką – piernik marchwiowy, fasolkę po bretońsku.

Potrawy oceniało jury: Wójt B. Lewandowska – Siwek, dziennikarka Joanna Kaczorowska, Paweł Powroźnik restaurator, Beata Ludwikowska przedstawicielka Technikum Gastronomicznego.  Jury przystąpiło do degustacji i wyboru najlepszych z najlepszych zgodnie z wytyczonymi kategoriami.

Zebrani w tym czasie mieli okazję posłuchać  zespołu w składzie: Patrycja Jerczyńska, Beata Mejza, Martyna Cieślak – śpiew,(„Karuzela” z repertuaru Sylwii Grzeszczak) przy muzyce Sandry Pomiankowskiej -instrumenty klawiszowe, Wiktorii Zychla – gitara, Nikoli Czajkowskiej – perkusja oraz piosenki „Kiedy powiem sobie dość” z repertuaru O.N.A.- zespół w składzie: Kornelia Maciejewska – śpiew, Weronika Maciejewska – instrumenty klawiszowe, Weronika Maciejewska – gitara, Marzena Nowińska – saksofon, Nikola Czajkowska – perkusja. Zespół działa pod kierunkiem Danuty Wieczorek. Ponadto  w wykonaniu Anny Kania skecz – parafraza kabaretu Paranienormalni – Mariolka.

Mistrzowie rondla i patelni z Techniku Gastronomicznego przygotowali i przedstawili prezentację swoich prac i działań, wyjazdów, udziału w konkursach, osiągnięcia i nagrody, kwalifikacje i możliwości rozwoju i dalszej nauki, ewentualnie pracy.

Komisja konkursowa po degustacji stwierdziła wszystko było wspaniałe i cudownie smakowało, każda grupa w swojej kuchni miała coś ciekawego, oceniając jednak zgodnie z kategoriami zachwyciła jury kuchnia kujawska i śląska. Dla wszystkich uczestników były podziękowania, dyplomy a potem degustacja potraw przez wszystkich zebranych. Organizatorzy zapraszają za rok na kolejny festiwal mówił prowadzący festiwal M. Sokołowski. Na zakończenie zdjęcie wszystkich uczestników, organizatorów i jury.

MaŁa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mroczeń. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments