Podsumowanie projektu „Kulinarne rękopisy”

img_7332-copyPodsumowanie projektu „Kulinarne rękopisy”
– rozstrzygnięcie Powiatowego Konkursu „Przepisy z babcinej szuflady” i promocja publikacji „Co się gotuje, co się je w powiecie wieruszowskim”.

 

8 listopada o godz. 17.00 w Centrum Kultury Wsi Wójcin – Andrzejów miało miejsce uroczyste podsumowanie projektu „Kulinarne rękopisy”, który realizowany był przez Powiatową Bibliotekę Publiczną w ramach Współorganizacji Projektów Kulturalnych na terenie Województwa Łódzkiego a dofinansowany przez Łódzki Dom Kultury. Jednym z punktów uroczystości było rozstrzygnięcie Powiatowego Konkursu „Przepisy z babcinej szuflady, nad którym patronat honorowy objął Starosta Wieruszowski Andrzej Szymanek.

Celem konkursu było przygotowanie spisu potraw rodzinnych, charakterystycznych dla naszego regionu, według receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, a poprzez to poznanie tradycyjnych przepisów kulinarnych i wypromowanie ich w środowisku lokalnym.

Konkurs przeprowadzony został w dwóch kategoriach:
I kategoria: młodzież klas IV –VI szkół podstawowych, gimnazjalnych, ponadgimnazjalnych z terenu powiatu wieruszowskiego.
II kategoria – dorośli, koła gospodyń, gospodarstwa agroturystyczne z terenu powiatu wieruszowskiego.

Na konkurs wpłynęły 22 zgłoszenia od osób indywidualnych ,
5 od Kół Gospodyń, 7 od Gospodarstw Agroturystycznych a także 5 od Stowarzyszeń Gospodyń: Stowarzyszenie Gospodyń „Wójcin nad Prosną” Stowarzyszenie Gospodyń w Dzietrzkowicach, Stowarzyszenie Gospodyń „ Łubniczanki na szlaku bursztynowym”,
Stowarzyszenie Gospodyń „Pod borem” w Ludwinowie, Stowarzyszenie Gospodyń „Pod Lipą” Kolonia Dzietrzkowice. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali nagrodzeni a nadesłane przepisy zostały zamieszczone w publikacji: „Co się gotuje, co się je w powiecie wieruszowskim”.

W publikacji, której promocja odbyła się podczas podsumowania projektu, znalazło się ok 50 przepisów. Znalazły się w niej dania typowo wieruszowskie, charakterystyczne dla naszego regionu. Wśród nich jest słynna kiszka wieruszowska, plendze, polewka, pampuchy, prażuchy, kluski kładzione, żur przyrządzany na wiele sposobów i wiele innych. Sprawozdanie z realizacji projektu przedstawiła Katarzyna Idzikowska dyrektor Powiatowej Biblioteki Publicznej .

Głos zabrali również gospodarz Gminy Łubnice Henryk Ciosek oraz Starosta Wieruszowski Andrzej Szymanek. Imprezie towarzyszyła degustacja wybranych potraw, wystawa makatek kuchennych i starego sprzętu kuchennego oraz zagrała kapela ludowa „Podpora rodziny”.

Fundatorem nagród było Powiat Wieruszowski oraz Powiatowa Biblioteka Publiczna w Wieruszowie.

Powiatowa Biblioteka Publiczna składa podziękowania wszystkim, którzy współpracowali przy realizacji naszego projektu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wójcin. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments