Erasmus+Posmakuj kuchni świata

W dniach 2-9 kwietnia 2017 w Zespole Szkół Specjalnych gościliśmy naszych projektowych partnerów z Guardian Angel Secondary Education Resource Centre z Malty. Projekt pt. „Posmakuj kuchni świata” realizowany był dzięki unijnemu programowi Erasmus+.

 

Zarówno dla naszych uczniów jak i uczniów z Malty był to tydzień nowych doświadczeń, nawiązywania przyjaźni, a przede wszystkim zapełniania żołądków potrawami, które na co dzień przygotowywane są w polskich domach, m.in. ziemniaki z gzikiem, kopytka czy parowane kluski z gulaszem.

W ramach projektu w ZSS odbył się również konkurs MasterChefa, jak można się spodziewać potrawy były tak dobre, że obie drużyny uzyskały od jurorów taką samą liczbę punktów.

Oprócz kulinarnych przygód w ZSS, goście z Malty odwiedzili restaurację P jak Pysznie w Kępnie, gdzie smakowali potraw regionu wielkopolskiego przygotowanych przez szefa kuchni, gościli również we Wrocławiu na warsztatach w Studio kulinarnym Piotra Kucharskiego, zwycięzcy konkursu Gotuj o Wszystko w DDTVN.

Nasi zagraniczni przyjaciele w przerwach między gotowaniem odwiedzili Gród Rycerski w Byczynie, zwiedzali Wrocław, spędzili fantastyczny czas w gospodarstwie agroturystycznym w Chróścinie.

Na zakończenie goście przygotowali dla nas przepyszne tradycyjne maltańskie potrawy, m.in. pastę z tuńczyka i zapiekany makaron.

W niedzielę nasza wspólna przygoda w Polsce dobiegła końca, jednak nie rozstajemy się na długo. Już w maju grupa naszych uczniów z rodzicami i nauczycielami wyleci na Maltę, by poznać kulinarne zwyczaje nowych przyjaciół. Nad bezpiecznym dotarciem obu grup na miejsce nieustannie czuwa biuro podróży MojaMalta, z którym współpracujemy przy wszystkich projektach programu Erasmus+, za co serdecznie dziękujemy.

Bardzo dziękujemy wszystkim osobom, które zaangażowały się w realizację tak dużego przedsięwzięcia.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Słupia pod Kępnem. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments