Zajęcia warsztatowe „Próbujemy przypraw”

W ramach programu „Żółty talerz” w Szkole Podstawowej w Wyszanowie odbyła się prezentacja przypraw stosowanych w kuchni polskiej i nie tylko. Poznano ich zastosowanie i wpływ na organizm. Uczniowie mogli doświadczyć różnic w ich smaku, teksturze i zapachu, a następnie wykorzystać je do stworzenia smakowitej przekąski. Zioła i przyprawy są niezastąpione w kuchni i stanowią wspaniały dodatek do różnego rodzaju potraw. Oprócz tego, że wzbogacają smak posiłków, mają również korzystny wpływ na nasze zdrowie, a w szczególności układ trawienny. Zioła przygotowywane są przede wszystkim z liści niskich krzewów i roślin, natomiast przyprawy wykonuje się z owoców, korzeni, nasion i minerałów. Pomimo tych różnic, obie nazwy stosowane są wymiennie i stanowią nieodłączny element naszej kuchni.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wyszanów. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments