FESTIWAL SMAKU

W sobotę, 10 marca w sali OSP w Mroczeniu odbył się IV Lokalny Festiwal Smaku. Była to impreza zorganizowana w ramach porozumienia o współpracy, jakie dwa lata temu Gimnazjum w Mroczeniu podpisało z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich. W bieżącej edycji uczniowie proponowali dania zgodnie z hasłem przewodnim: „Moje ulubione smaki”.

FESTIWAL SMAKU
Uroczystość otworzyły: przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Mroczeniu Pani Barbara Lipińska i koordynatorka projektu Agnieszka Sitek, wprowadzając w tematykę tegorocznej imprezy. W poprzednich edycjach uczniowie wraz z opiekunkami wykonywali potrawy staropolskie kuchni wielkopolskiej, a także potrawy różnych regionów Polski. Ubiegłoroczny Festiwal odbył się pod głównym hasłem „Kuchnia mojej Babuni”. W bieżącej IV edycji uczniowie proponowali dania zgodnie z hasłem przewodnim: „Moje ulubione smaki”. Wzięło w nim udział siedem grup uczniów, którzy pod okiem opiekunek z KGW przygotowali menu zgodnie z tematem. Grupy były oceniane pod kątem: wykonania potraw, sposobu ich podania, dekoracji stołu oraz prezentacji proponowanej kuchni. Ogromny nakład pracy uczestników oceniało jury w składzie: Wójt Gminy Baranów p. Bogumiła Lewandowska-Siwek, p. Paweł Powroźnik- właściciel kępińskiej restauracji „P jak Pysznie”, p. Aleksandra Orzechowska- właścicielka restauracji „La Costa”, p. Anna Brzykowska – nauczycielka Technikum Gastronomicznego przy ZSP nr 2 w Kępnie, oraz redaktor Radia SUD p. Joanna Kaczorowska. Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody: Grand Prix – Grupa I ( Filip Gola, Marcel Maliszewski, Michał Mądry, Krystian Kalis, Filip Parzonka pod opieką Pani Renaty Kowalińskiej) – zostali nagrodzeni bonem upominkowym do realizacji w Restauracji „P jak Pysznie”; I wyróżnienie specjalne – Grupa V ( Damian Kowalilak, Magdalena Marczak, Natalia Brząkała, pod opieką Pani Marii Balcerzak,) – zostali nagrodzeni bonem upominkowym do realizacji w Restauracji „Awra”; II wyróżnienie specjalne- Grupa II (Agata Wojtoń, Kornelia Federowicz, Julita Kalis pod opieką Pani Alicji Nawrot)- zostali nagrodzeni bonem upominkowym do realizacji w Restauracji „La Costa”.
Wszystkie grupy zostały nagrodzone dyplomami, słodkimi upominkami, oraz fartuszkami specjalnie na ten cel uszytymi z logo Lokalnego Festiwalu Smaku. Wójt Gminy Baranów zachwycona wyczynami kulinarnymi uczniów zaprosiła wszystkich uczestniczących w Festiwalu uczniów na lody.
Imprezę uatrakcyjnił występ szkolnego zespołu muzycznego „Wężyk Bend”, a także prezentacje kulinarne lokalnych restauratorów. Swoje stoisko przygotowało także technikum Gastronomiczne z ZSP nr 2 w Kępnie, pod przewodnictwem Pani Anety Szczęsnej, proponując do degustacji słodkie przekąski oraz pokaz układania serwetek. Barwne stroiki do dekoracji stołu wielkanocnego przygotowywały uczennice Technikum Architektury Krajobrazu pod kierownictwem Pani Marzeny Kalinowskiej. W skład obu wymienionych grup uczniów weszli absolwenci Gimnazjum w Mroczeniu: Kacper Pomiankowski oraz Klaudia Kanclerz obecnie już uczniowie Technikum.
Po ogłoszeniu werdyktu i wręczeniu nagród, każdy przybyły na Festiwal gość mógł wziąć udział w degustacji przygotowanych potraw, nie tylko wykonanych przez uczniów, ale także przygotowanych przez lokalnych restauratorów. Uroczystość zakończyło wystąpienie dyrektora Szkoły Podstawowej w Mroczeniu Pana Andrzeja Tyry wraz z Wójtem Gminy Baranów, którzy zaprosili na rocznicowy V Festiwal za rok.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mroczeń. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.