Z ziemi polskiej do włoskiej….

Po raz czwarty uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Lututowie w ramach projektu Erasmus+ uczestniczą w praktykach zawodowych we Włoszech. Tradycyjnie też miejscem ich pobytu jest przepiękna Bolonia – ważny ośrodek handlowy, przemysłowy, kulturowy, naukowy (najstarszy na świecie uniwersytet założony w 1088) i turystyczny. Smakosze zapewne wiedzą, że Bolonia nazywana jest również La Grassa (tłusta) ze względu na swą wspaniałą (chociaż dosyć kaloryczną) kuchnię. Międzynarodową sławę zyskało – według legendy – wymyślone tutaj danie spaghetti bolognese.

19 uczniów ZSR ( 12 w zawodzie technik mechanizacji rolnictwa, 5 w zawodzie technik architektury krajobrazu oraz 2 w zawodzie technik rolnik) wyjechało do Włoch 8 kwietnia i do 6 maja będą pracować we włoskich firmach, degustować włoskie potrawy i podziwiać włoskie zabytki. Przez pierwszy tydzień uczestnicy aklimatyzowali się w nowym miejscu i jak „donosi” opiekunka grupy pani Joanna „wszyscy zaaklimatyzowali się dobrze i świetnie sobie radzą, są zadowoleni zarówno z pracy jak i z pobytu.” W tym czasie zdążyli poznać najważniejsze zabytki Bolonii a w sobotę 14 kwietnia pojechali do jednego z najbardziej rozpoznawalnych miast świata – Wenecji. Bogactwo i forma licznych zabytków miasta decyduje o pierwszorzędnym znaczeniu Wenecji jako ośrodka turystyki nie tylko w skali Włoch, ale też w skali ogólnoświatowej – unikatowy zespół urbanistyczny miasta kanałów i mostów, stanowi o uznaniu Wenecji za jedną z najcenniejszych pozycji na liście światowego dziedzictwa ludzkości. Plac św. Marka, pałac Dożów z Mostem Westchnień, Canal Grande to tylko jedne z nielicznych miejsc, które młodzież naszej szkoły mogła podziwiać. I to oczywiście nie jedyne atrakcje, które czekają na uczniów we Włoszech, ale o tym jeszcze napiszemy…

Elżbieta Herbik-Demkowska

Ten wpis został opublikowany w kategorii Lututów. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments