16 października 2019 r. w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego odbyło się szkolenie na temat przyzagrodowego chowu gęsi połączone z warsztatami kulinarnymi, przeprowadzone przez Fundację Hodowców Polskiej Białej Gęsi.
Uczestniczyli w nim uczniowie klas pierwszych technikum żywienia i usług gastronomicznych i technikum agrobiznesu. Wysłuchali oni wykładu pani dr inż. Haliny Bielińskiej na temat hodowli gęsi rasy białej kołudzkiej, wartości odżywczej mięsa gęsiego oraz sprężystości puchu. Jak wykazały badania amerykańskie i japońskie są one najwyższej jakości na świecie. Badania nad składem mięsa i prace hodowlane nad gęsią białą kołudzką, która stanowi 98% populacji wszystkich gęsi utrzymywanych w naszym kraju, prowadzone są w Instytucie Zootechniki w Kołudzie Wielkiej.
Pani Beata Chełminiak z Kujawsko Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie przedstawiła zagadnienia prawne związane z rolniczym handlem detalicznym, który jest szansą na legalną sprzedaż produktów przetworzonych.
Szkolenie zakończyło się warsztatami kulinarnymi z zakresu przetwórstwa gęsiny. Uczestnicy przyglądali się trybowaniu i faszerowaniu gęsi.
Po pokazie odbyła się degustacja m.in. pieczonej gęsi, klopsików, czerniny z kluskami kładzionymi.
Spotkanie pozwoliło uczestnikom na zdobycie nowych doświadczeń, a niektórzy mieli szansę pierwszy raz spróbować „czarnej polewki”.