Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia!

Koniec lata oraz czas jesienny obdarza nas bogactwem leśnych skarbów. Grzybobranie to zajęcie bardzo przyjemne i relaksujące, a obfite zbiory dają pole do popisu w kuchni.

 

Przed wyjściem do lasu warto przypomnieć sobie kilka podstawowych zasadach, aby mieć pewność, że leśne wędrówki będą owocne i bezpieczne. Oto one:

  • Na wycieczkę do lasu odpowiednio się ubierz. Pamiętaj, że las jest siedliskiem kleszczy, które mogą być sprawcami wielu groźnych chorób u ludzi np. kleszczowego zapalenia mózgu czy boreliozy. Chcąc się uchronić przed ukąszeniem należy nosić nakrycie głowy, odzież zakrywającą jak największą powierzchnię ciała oraz pełne buty. Można użyć dodatkowo repelentów, które mają za zadanie odstraszyć owady i pajęczaki.
  • Zbieraj grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym zaś razie do foliowych reklamówek, ponieważ powodują one zaparzanie i przyspieszają psucie grzybów.
  • Zbieraj wyłącznie te grzyby, co do których jesteś pewien, że są jadalne (warto korzystać z atlasów).
  • Jeśli nie masz pewności, czy grzyb jest jadalny – nie ryzykuj! Nawet najbardziej doświadczonym grzybiarzom przytrafiają się pomyłki, które mogą mieć nieodwracalne skutki!
  • Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone, gdyż młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku są najczęściej przyczyną tragicznych pomyłek.
  • Początkujący grzybiarze powinni zbierać wyłącznie grzyby rurkowe, ponieważ w tej grupie nie ma grzybów śmiertelnie trujących i jest dużo mniejsze ryzyko zatrucia.
  • Należy unikać błędnych metod rozpoznawania gatunków trujących (zabarwienie cebuli podczas gotowania, ciemnienie srebrnej łyżeczki, gorzki smak – gatunki śmiertelnie trujące, jak np. muchomor zielonawy – sromotnikowy, mają przyjemny, słodkawy smak).
  • Nie zbieraj grzybów w okolicach skupiska odpadów, tj. przy zakładach produkcyjnych, jak również rosnących w rowach lub na skraju lasu oraz przy drogach o dużym natężeniu ruchu – grzyby wchłaniają ze swego otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.
  • Nie zbieraj i nie niszcz grzybów niejadalnych i trujących, gdyż wiele z tych gatunków jest pod ochroną i stanowią one część ekosystemu.
  • Nie przechowuj zbyt długo świeżych grzybów ani przyrządzonych z nich potraw.

Wskazówki dotyczące konsumpcji grzybów:

  • Jedzenie grzybów, szczególne leśnych, jest niewskazane dla małych dzieci oraz osób cierpiących na zaburzenia układu pokarmowego.
  • Nie należy spożywać grzybów w zbyt dużych ilościach, ponieważ są ciężkostrawne. Może to być również niebezpieczne ze względu na stopień skażenia owocników metalami ciężkimi, które mogą kumulować się w naszych organizmach.
  • Nie należy spożywać grzybów na surowo – może to wywoływać dolegliwości trawienne i zatrucia. Należy spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
  • Niektóre rodzaje grzybów mogą powodować zatrucia w połączeniu z alkoholem! (np. borowik ponury, czernidlak pospolity).
  • Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza. Ważne jest, by zabezpieczyć do badania mykologicznego resztki potrawy grzybowej, wymiociny.

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa samopoczucia, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza. Lekarz wezwany w porę może uratować życie!

Kilka uwag dotyczących handlu grzybami:

Grzyby świeże rosnące w warunkach naturalnych wolno sprzedawać w placówkach handlowych lub na targowisku pod warunkiem uzyskania atestu na grzyby wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę.

Atest powinien zawierać: wielkość partii, przynależność gatunkową grzybów i cechy organoleptyczne. Atest obejmuje partię badaną, której maksymalny okres przechowywania wynosi 48 godzin w temperaturze do 10° Celsjusza.

Przed zakupem warto poprosić o okazanie atestu wydanego przez klasyfikatora lub grzyboznawcę i nie opierać się jedynie na bezgranicznym zaufaniu do sprzedawcy.

Skontaktuj się z grzyboznawcą

Państwowa Inspekcja Sanitarna zatrudnia grzyboznawców, którzy posiadają wszechstronną wiedzę na temat grzybów. Amatorzy grzybobrania chcący się upewnić, czy zebrane grzyby są bezpieczne dla zdrowia mają możliwość umówienia się z grzyboznawcą Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Łodzi, który bezpłatnie dokona oceny gatunkowej przedstawionych grzybów.

W celu umówienia spotkania z grzyboznawcą można dzwonić pod numery:

/42/ 253 63 69, /42/ 253 63 60

lub skontaktować się drogą elektroniczną, pisząc na adres: z.rudnicka@pis.lodz.pl

Więcej informacji o bezpiecznym grzybobraniu znajdziesz na stronie:

https://grzybyjadalne.wordpress.com/

PSSE w Wieruszowie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Informacja prasowa. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments