Etap powiatowy dla II edycji Konkursu Kulinarnego dla KGW „Skarby wielkopolskiej spiżarni”

Ostatnie lata to prawdziwy renesans Kół Gospodyń Wiejskich. Duża w tym zasługa rządowego wsparcia, jakie KGW otrzymują od 2018 roku z Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

 

Specjalnie dla Kobiet Gospodarnych i Wyjątkowych – Dyrektor Wielkopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR Pan Mateusz Bukowski organizuje II edycję konkursu kulinarnego ,,Skarby wielkopolskiej spiżarni”.

Obecnie został rozstrzygnięty etap powiatowy, w którym wzięło udział 6 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu kępińskiego.

Pierwszy etap konkursu polegał na przygotowaniu regionalnego przetworu z polskich owoców lub warzyw. Wszystkie przygotowane przetwory były smaczne i wyśmienite.

Komisja konkursowa w składzie: Marek Potarzycki, Monika Puławska i Agnieszka Karwik: przyznała pierwsze miejsce paniom z KGW Tabor Wielki – nazwa potrawy ,,Cukinia z cebulą na kanapki”, drugie miejsce zajęło KGW Smardze – nazwa potrawy ,,Sos cygański z cukinią”, a trzecie KGW Świba – nazwa potrawy ,,Ogórki w zalewie Gyros”.

Pozostałe przygotowane potrawy to: ,,Jabłkowa konfitura z miętą” przygotowana przez KGW Donaborów, ,,Warzywa w marynacie” przygotowane przez KGW w Szklarce Mielęckiej oraz ,,Sałatka z fasoli szparagowej” przygotowana przez KGW Rychtal.

KGW Tabor Wielki jako laureat etapu powiatowego przechodzi do etapu wojewódzkiego i reprezentować będzie powiat kępiński w finale 02.10.2022 r. w Marszewie na II Pikniku Wielkopolskich Kobiet Gospodarnych i Wyjątkowych.

Serdecznie dziękujemy wszystkim Kołom Gospodyń Wiejskich za udział w konkursie, gratulujemy oraz życzmy powodzenia.
Z wyrazami szacunku
Marek Potarzycki

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments