Informacja profilaktyczna_PSSE Wieruszów

Po pierwsze higiena! Czyli o czym należy pamiętać przygotowując posiłek.

 

Właściwe przechowywanie produktów, czytanie etykiet czy mycie rąk to nie wszystkie zasady, o których należy pamiętać podczas zakupów czy przygotowywania posiłków. Chcąc zapewnić bezpieczeństwo sobie i swojej rodzinie, należy przestrzegać elementarnych zasad higieny żywności, w tym celu Światowa Organizacja Zdrowia opracowała bardzo przydatną listę kontrolną:


Utrzymuj czystość
• Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
• Myj ręce po wyjściu z toalety
• Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
• Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
• Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
• Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
• Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną

Gotuj dokładnie
• Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
• Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
• Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C.
Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
• Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
• Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
• Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
• Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
• Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)

Używaj bezpiecznej wody i żywności
• Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna
• Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność (bez oznak pleśni i zepsucia)
• Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
• Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
• Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia

Dodatkowo bardzo ważnym elementem jest to, aby posiłki, które zamierzasz spożyć, nie były przygotowane przez osoby z chorobami bądź objawami chorób przewodu pokarmowego, chorobami zapalnymi górnych i dolnych dróg oddechowych jak i z zakażeniami skóry. Rany powinny być opatrzone opatrunkami. Pamiętaj również, aby nie trzymać żywności z np. chemią gospodarczą. Jeśli zamierzasz zjeść swój posiłek poza domem, postaraj się szczelnie go zapakować, przechowywać w odpowiedniej temperaturze i spożyć jak najszybciej.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieruszowie
mając na uwadze zdrowie mieszkańców powiatu wieruszowskiego
przypomina, że odpowiednia higiena żywności jest niezwykle istotna
w drodze do prowadzenia zdrowego stylu życia.

 

Źródło: https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene
PSSE w Wieruszowie

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments