Zarząd Województwa Wielkopolskiego ogłosił konkurs pn. „Konkurs z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną” nawiązujący do dwóch najważniejszych symboli świąt Wielkiej Nocy – jajka i palmy.
Konkurs skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich to okazja do zaczerpnięcia z dorobku pokoleń i zaprezentowania niezwykłych potraw i przepięknie wykonanych palm. Nabór zgłoszeń konkursowych trwa do 1 marca. Z kolei finał odbędzie się 9 marca w Rychtalu.
Tradycja poprzedzająca Wielkanoc nosi wiele symboli kultywowanych od pokoleń w polskich domach. Jednak do najbardziej rozpoznawalnych zaliczyć można palmy oraz jajka. Zarząd Województwa Wielkopolskiego organizując konkurs zachęca Koła Gospodyń Wiejskich do kultywowania tradycji związanych ze Świętami Wielkanocnymi, identyfikacji i promowania regionalnego dziedzictwa kulinarnego, w tym regionalnych produktów i potraw. Ponadto konkurs sprzyja popularyzacji lokalnych dań stanowiących dziedzictwo kulinarne Wielkopolski. Koła Gospodyń Wiejskich korzystając z lokalnych receptur i tradycji mogą zaprezentować przed szeroką publicznością swoje unikatowe i nigdzie niespotykane potrawy.
Konkurs pn. „Konkurs z Jajem na Potrawę i Palmę Wielkanocną” to okazja do zaprezentowania bogatej tradycji kulinarnej oraz symboliki świąt Wielkiej Nocy naszego Regionu. Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich, które swoimi talentami zdobniczymi i kunsztem kulinarnym zawsze pozytywnie zaskakują, nie mając sobie równych. A jest o co walczyć, bo jak zawsze do wygrania cenne nagrody. Podczas konkursu zostanie wybrana najpiękniejsza Palma Wielkanocna oraz najsmaczniejsze wielkanocne potrawy: słodka i wytrawna. Konkurs to także promocja lokalnej zdrowej i nieprzetworzonej żywności tworzonej w oparciu o rodzinne receptury. Zgłoszenia konkursowe przyjmowane są do 1 marca natomiast prezentacja potraw i rozstrzygniecie konkursu odbędzie się 9 marca w Rychtalu. – mówi wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski
Konkurs zostanie przeprowadzony w trzech kategoriach: potrawa wytrawna, potrawa na słodko oraz palma wielkanocna. W ramach kategorii potraw poddane zostaną: sposób prezentacji potrawy, walory smakowe i zapachowe oraz związek potrawy z regionem i jego tradycjami. Z kolei w kategorii palm ocenione zostaną jakość, estetyka wykonania, trwałość konstrukcji, kreatywność oraz związek z regionem i jego tradycją. Przy czym wysokość palmy wielkanocnej nie może być mniejsza niż 50 cm.
Każde Koło Gospodyń Wiejskich może zgłosić maksymalnie jedną samodzielnie wykonaną palmę wielkanocną. dowolną techniką, przy czym preferowane jest użycie materiałów i surowców pochodzenia naturalnego i ekologicznego. Przygotowane potrawy i palmy oceni powołana Komisja Konkursowa według ww. kryteriów.
Zwycięzcami konkursu w każdej z kategorii, zostanie do 10 nominowanych Kół Gospodyń Wiejskich, które uzyskają największą liczbę następujących po sobie punktów z wyszczególnieniem I, II i III miejsca oraz pozostałych miejsc. Laureaci każdej kategorii otrzymają nagrody finansowe. Wydarzeniu towarzyszyć będą liczne atrakcje, a wśród nich koncert Andrzeja Cierniewskiego.
Nabór zgłoszeń do wzięcia udziału trwa do 1 marca, natomiast finał odbędzie się 9 marca 2024 r., w Hali Sportowej (ul. Nowe Osiedle 11 ) w Rychtalu (powiat kępiński).
Szczegółowe informacje dotyczące konkursu zawarte są w regulaminie zamieszczonym na stronie Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Wsi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Wielkopolskiego w Poznaniu.
Regulamin i złączniki dokumentów do pobrania _ tutaj