„Mięsne specjały”, „Zupy z chałupy”, „Słodkie fantazje” i „Dziarskie jarskie” – to cztery kategorie konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich, który zostanie rozstrzygnięty podczas tegorocznych Dożynek Województwa Łódzkiego w Spale.
Czekamy na zgłoszenia, a na zwycięskie koła czekają atrakcyjne nagrody – główna to 6 tysięcy złotych!
Ogłaszamy najsmaczniejszy konkurs tegorocznych dożynek wojewódzkich, czyli konkurs na dania i wypieki przygotowane w oparciu o tradycyjne i regionalne receptury. Mogą w nim wziąć udział wszystkie KGW z Łódzkiego, które będą obecne podczas tegorocznego wojewódzkiego święta plonów. Ideą konkursu jest propagowanie kuchni regionalnej.
Panie z KGW będą rywalizować w czterech kategoriach „smakowych”. Pierwsza to „Mięsne specjały”, w której oceniane będą wytrawne dania i potrawy przygotowane na bazie mięsa. Druga kategoria to „Zupy z chałupy”, gdzie czekamy na propozycje zup i polewek ugotowanych w oparciu o przepisy babć, z domieszką współczesności i tradycji danej gminy czy powiatu. Trzecia kategoria jest dla łasuchów. To „Słodkie fantazje”, czyli oceniane będą desery i wypieki, także inspirowane naszym regionem, jego tradycjami i produktami. Ostatnia kategoria – „Dziarskie jarskie” – to oferta dla wegetarian, a gospodynie będą mogły pochwalić się zarówno potrawami wytrawnymi, jak i słodkimi.
Na koła, które swoimi daniami podbiją serca i podniebienia komisji konkursowej, czekają atrakcyjne nagrody. W każdej kategorii nagrodzimy trzy pierwsze miejsca. Za pierwsze jest 6 tys. zł (brutto), za drugie – 4 tys. zł, a za trzecie – 2 tys. zł. Będą również po trzy wyróżnienia w wysokości 1.000 zł każde.
Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 18 sierpnia, podczas dożynek w Spale, gdzie oprócz jury, potraw będą mogli skosztować uczestnicy święta plonów.
Formularz zgłoszeniowy dostępny jest pod linkiem: https://bit.ly/KonkurskulinarnydlaKGW
Termin nadsyłania zgłoszeń do konkursu mija 31 lipca 2024 roku. W konkursie – łącznie we wszystkich czterech kategoriach – może uczestniczyć maksymalnie 100 KGW.
Na zdjęciu panie z KGW w Kałku (pow. piotrkowski), które podczas Dożynek Województwa Łódzkiego w 2023 roku w Paradyżu zdobyły drugą nagrodę w kategorii „Jarskie smaki łódzkiego” oraz potrawy, które zostały nagrodzone przez jury: placki z żołądziowej mąki z sosem kalinowym z dodatkiem pieczeni z dzika (Polsko-Ukraińskie KGW w Byszewach), szarlotka róża (KGW Woźniki Kolonia) oraz zupa polewka (KGW w Woli Mikorskiej).
Pozdrawiamy!
Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego
Kancelaria Marszałka