Michał Wejner, szef kuchni Hotelu „Pałac Sokolnik”, dzisiaj poleca

Michał Wejner szef kuchni Hotelu „Pałac Sokolnik”

wieloletnia praktyka na terenie Francji, od lipca właściciel lokalu Bistro&Bar (Zajazd Wierusz przy obwodnicy)

dzisiaj poleca:

Kaczka pieczona w całości, faszerowana jabłkami dla 4 osób

– Kaczka w całości 2kg

– jabłka 2szt

– czosnek 50g

– pieprz

– sól

– wywar drobiowy lub warzywny

Kaczkę czyścimy i płuczemy w bieżącej wodzie. Wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz czosnkiem, solą i pieprzem oraz majerankiem. Tak przyprawioną kaczkę zostawiamy w lodówce na 24 godziny.

Następnego dnia wkładamy do kaczki jabłka, przekładamy kaczkę na brytfannę i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.

Kaczkę pieczemy w tej temperaturze przez około 30 min., następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. W trakcie pieczenia kaczki powinniśmy podlewać naszą potrawę wywarem drobiowym lub wywarem warzywnym.

Do kaczki znakomicie komponuje się żurawina i kapusta modra oraz ziemniaki pieczone przyprawione czosnkiem i świeżym tymiankiem.

Sądzę, że najlepsze będzie czerwone wytrawne wino.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments