Święta Wielkanocne tuż tuż!

W związku ze zbliżającymi się świętami i piękną tradycją, jaką jest pieczenie bab wielkanocnych, prezentujemy wygrany przepis we wczorajszym konkursie na „Powiatową Babę Wielkanocną”. Mamy nadzieję, że posłuży on w kulinarnych przygotowaniach do wielkanocnego stołu.

Babka drożdżowa z lukrem według przepisu pani Joanny Borusiewicz z Koła Gospodyń Wiejskich z Olszowy:

Składniki:
220g mleka, 40g drożdży, 100g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 500g mąki pszennej, 80g masła miękkiego, 1 jajko, 1 żółtko, ½ łyżeczki soli, 125g rodzynek,.

Lukier:
200g cukru pudru, 30g wody niegazowanej

Przygotowanie:
Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, masło, jajko, żółtko, sól i rodzynki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Formę do babki natłuszczamy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Babkę pieczemy przez 30 minut w 150 stopniach , następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 20 minut. Babkę studzimy przy otwartym piekarniku. Cukier puder mieszamy z wodą, powstałym lukrem polewamy babkę i odstawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments