Przypomną weselne potrawy i tradycje w Doruchowie

Weselne tradycje i potrawy to jedne z najbardziej charakterystycznych elementów polskich wesel. Gmina Doruchów razem z Samorządem Województwa Wielkopolskiego organizują konkurs kulinarny pn. „WESELE w TRADYCJI WIELKOPOLSKIEJ” skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich nawiązujący do rozmaitych zwyczajów, wyrobów i dań związanych ze ślubem i weselem. Finał odbędzie się 2 marca w Doruchowie.

Konkurs „WESELE w TRADYCJI WIELKOPOLSKIEJ”, ma na celu przypomnienie i zaprezentowanie dawnych tradycji kulinarnych oraz zwyczajów weselnych mieszkańców wielkopolski. Ponadto konkurs popularyzuje aktywność Kół Gospodyń Wiejskich na rzecz lokalnych społeczności wiejskich. Wydarzenie jest także zachętą młodych pokoleń do czerpania z dziedzictwa kulturowego oraz kulinarnego utrwalając tym samym w pamięci lokalne obrzędy symbole i dania związane z radosnym momentem życia wielu ludzi jakim jest ślub.

Inicjatywa organizowana przez Gminę Doruchów oraz Samorząd Województwa Wielkopolskiego to zachęta do uczestnictwa i zaprezentowania lokalnych weselnych specjałów przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie oprócz konkursu kulinarnego przewiduje także część obyczajową podczas, której Zespoły Ludowe z Wielkopolski zaprezentują pokazy sceniczne i tradycyjne obrzędy tj. zmowiny, oczepiny i pożegnanie młodej pary w domu. Na najlepsze potrawy przygotowane w ramach konkursu przewidziano atrakcyjne nagrody. Finał odbędzie już w sobotę 2 marca w sali widowiskowej Gminnego Ośrodka Kultury w Doruchowie. – mówi Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski

Udział w konkursie wezmą Koła Gospodyń Wiejskich. Zadaniem uczestników konkursu jest przygotowanie regionalnej tradycyjnej potrawy weselnej charakterystycznej dla regionu działania Koła Gospodyń Wiejskich wraz z opisem receptury. Każde z Kół uczestniczących w konkursie może przygotować tylko 1 potrawę. Przygotowane potrawy komisja konkursowa będzie oceniała pod względem smaku, estetyki podania potrawy oraz tradycji i oryginalności przepisu. Na najlepsze potrawy organizatorzy przewidzieli nagrody finansowe.

Organizatorzy przewidzieli także inne atrakcje w tym prezentacje obrzędów weselnych w wykonaniu Zespołów Ludowych z Wielkopolski oraz widowisko muzyczno-taneczne przygotowane przez zespół Tańca Ludowego Głogowianie.
Finał konkursu odbędzie się w Gminnym Ośrodku Kultury w Doruchowie w dniu 2 marca 2024 roku o godzinie 14.00.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments