Bezpieczna żywność w 5 krokach

Każdy z nas ma do odegrania ważną rolę w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności. Świadomy konsument powinien przestrzegać zaleceń dotyczących przygotowywania i przechowywania produktów spożywczych. Podstawowe zasady, których należy przestrzegać, zostały określone przez Światową Organizację Zdrowia.

Oto one:
UTRZYMUJ CZYSTOŚĆ:
• Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowywania
• Myj ręce po wyjściu z toalety
• Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowywania żywności
• Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami
ODDZIELAJ ŻYWNOŚĆ SUROWĄ OD UGOTOWANEJ:
• Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności
• Do przygotowywania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia
• Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu między żywnością surową z już ugotowaną
GOTUJ DOKŁADNIE:
• Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza
• Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Co do mięsa i drobiu, musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste-nie różowe
• Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temperatury powyżej 70° C
UTRZYMUJ ŻYWNOŚĆ W ODPOWIEDNIEJ TEMPERATURZE:
• Nie pozostawiaj ugotowanej żywności w temperaturze pokojowej przez okres dłuższy niż dwie godziny
• Wszystkie gotowane i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temperaturze poniżej 5°C)
• Utrzymuj wysoką temperaturę (ponad 60°C) gotowanych potraw tuż przed podaniem
• Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce
• Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzejnych)
UŻYWAJ BEZPIECZNEJ WODY I ŻYWNOŚCI:
• Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się bezpieczna
• Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność
• Wybieraj żywność, która została przygotowana tak, aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko
• Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz je na surowo
• Nie jedz żywności, która utraciła już datę przydatności do spożycia
Bezpieczeństwo żywności to ważna sprawa, dlatego też pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Wieruszowie, spotkali się z przedstawicielami Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu wieruszowskiego. W ramach tego spotkania wyjaśnione zostały istotne informacje z zakresu higieny przygotowywania posiłków, zasad ekspozycji żywności w trakcie wydarzeń i imprez plenerowych. Omówiono również zasady wykonywania badań w kierunku nosicielstwa pałeczek Salmonella i Shigella.
„Higiena żywności – to już nauka!” – mówi Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Poznaj tę naukę bliżej i bądź jej wierny! W tym celu zachęcamy Cię Drogi Czytelniku do odwiedzin strony https://www.efsa.europa.eu/pl/safe2eat gdzie znajdziesz dużo istotnych wskazówek jaką żywność kupować, spożywać oraz z jakich produktów spożywczych korzystać w bezpieczny i zdrowy sposób każdego dnia.

PSSE Wieruszów

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments