7 marca 2025 roku uczennica Julia Pluta z klasy 3 PT Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie, wzięła udział w drugim etapie „XXVI Małopolskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych” zorganizowanego w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie. Opiekunem uczennicy była nauczycielka przedmiotów gastronomicznych Marzena Maciejewska.
Każdy uczestnik konkursu w kategorii kucharz miał do wykonania w określonym czasie zadanie obowiązkowe i zakąskę zimną z indyka w ilości 2 porcje jedno porcjowo do oceny przez jury degustacyjne oraz co najmniej 5 porcji w naczyniu wieloporcjowym. Julia wykonała „roladkę z indyka z groszkiem, podaną z coulis morelowo-brzoskwiniowym w otoczeniu wiosennych warzyw z rzodkiewkowym dipem”. Potrawę zaprezentowała jury degustacyjnemu na czele z przewodniczącym Andrzejem Polanem, znanym m.in. z telewizyjnych programów kulinarnych.
Wzięła również udział w pokazie z mistrzem Mateuszem Suligą – szefem kuchni w Hotelu H15 Luxury Palace i restauracji Artesse w Krakowie.
Podczas gotowania oraz oczekiwania na wyniki zaciętej rywalizacji w konkursie, w którym wzięli udział pasjonaci gotowania z całej Polski i zza granicy było dużo emocji. Julia otrzymała wyróżnienie, co było dla nas wielkim zaszczytem, bowiem nie każdy ma okazję stanąć w ogniu walki z najlepszymi z najlepszych i serwować swoje dania przed komisją złożoną z wyśmienitych krakowskich restauratorów.
Temat przewodni konkursu „Wiosenne przebudzenie” współgrał z aurą pogodową, dlatego podczas wizyty w Krakowie mogliśmy podziwiać Stare Miasto w blasku budzącej się przyrody.
Marzena Maciejewska