Uczniowie Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie – 29.05.2025 r. uczestniczyli w Dniu Otwartym Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.
Spotkanie rozpoczęło się w auli od przywitania uczestników oraz przedstawienia z bliska kandydatom kierunków studiów. Następnie nasza młodzież brała udział w warsztatach tematycznych „Daltonizm smakowy”, prowadzonych przez dr inż. Ewę Tomaszewską-Ciosk. Na zajęciach dotyczących właściwości i zastosowania skrobi, prezentowanych przez dr Ewę Zdybel i dr Wiolettę Dróżdż, uczniowie mieli okazję próbować chrupki ziemniaczane o różnych smakach.
Odwiedzili również stoisko dr hab. Artura Gryszkina, które cieszyło się bardzo dużym zainteresowaniem. Wysłuchali jak zbierać bezpiecznie grzyby i jak je wykorzystywać w kuchni. Obejrzeli wiele okazów liofilizowanych grzybów.
Nasza młodzież chętnie brała udział w konkursach wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych wygrywając drobne upominki, np. sadzonki roślin owadożernych. Prowadziła rozmowy przy stoiskach kół studenckich na temat wykorzystania owadów w żywieniu.
Był to bardzo mile spędzony czas w murach uczelni Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu pod opieką nauczycielek przedmiotów gastronomicznych: Marzeny Maciejewskiej i Weroniki Franiak. Nasi uczniowie mieli okazję spotkać ludzi nauki – prawdziwych pasjonatów, zwiedzić nowoczesne laboratoria, poszerzyć swoje horyzonty związane z światem nauki.
Marzena Maciejewska