Uczniowie ZSCKR w Lututowie na ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Wieprzowina – rasy rodzime w roli głównej”

30 maja 2025 r. nasze uczennice: Karolina Ciołek i Wiktoria Wolska z klasy trzeciej z Technikum w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wzięły udział w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Wieprzowina – rasy rodzime w roli głównej”. Opiekunką uczennic była nauczycielka przedmiotów gastronomicznych – Marzena Maciejewska.

Temat konkursu zainspirował uczniów, bowiem warto skupić się na brandingu (kreowaniu i umacnianiu marki), szczególnie kiedy dotyczy polskiej wieprzowiny. Spotkanie zainicjowane było we współpracy ze Stowarzyszeniem Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej oraz Funduszem Promocji Mięsa Wieprzowego i odbyło się w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Brzostowie.

Nasza drużyna dwuosobowa otrzymała wyróżnienie za wykonanie „Polędwicy wieprzowej w szynce parmeńskiej z puree z selera, sosem z czerwonego wina i miksem warzyw”.
Uczennice otrzymały dyplomy i wspaniałe upominki od organizatora wydarzenia. Udział w konkursie z tak znakomitymi zespołami szkół rolniczych z całej Polski, wzbogaca o kolejne doświadczenia i pomaga w szlifowaniu warsztatu kucharskiego.

W skład jury oceniającego smak, estetykę i umiejętności zawodowe weszli m.in.: Marta Wika – wicedyrektor ZSCKR Brzostowo, Roman Jasiński – kierownik praktycznej nauki zawodu w ZSCKR Brzostowo.
Możliwość zaprezentowania się naszej młodzieży oraz rozmowy z profesjonalistami branży gastronomicznej: Piotrem Janeczko – szefem kuchni i właścicielem restauracji Jutrzenka w Białośliwiu, Arkadiuszem Szulcem – szefem kuchni restauracji Marchew w hotelu Arche, Łukaszem Lofkiem – szefem kuchni Hotelu Filmar w Toruniu, dało jej wiele satysfakcji i zainspirowało do dalszego samorozwoju.

Podczas trwania konkursu opiekunowie mieli okazję uczestniczyć w pokazie kulinarnym, podczas którego prezentowane były nowatorskie dania z wieprzowiny w wykonaniu Łukasza Lofka – szefa kuchni Hotelu Filmar w Toruniu i jurora konkursu.
Mamy nadzieję, że takie zmagania kulinarne, będą odbywać się regularnie i zostaną wpisane w kalendarz naszych wyjazdów. Cały zespół nauczycieli ZSCKR w Brzostowie, m.in.: z panią Katarzyną Gardecką na czele i panem Jarosławem Sewerynem – koordynatorem konkursu stanął na wysokości zadania i zadbał w najdrobniejszych szczegółach o wszystkie aspekty naszego spotkania – zarówno gościnność, niespodzianki, oprawę kulinarną oraz logistykę tego wydarzenia.

Młodzież tworząc dania w oparciu o dobry surowiec doceniła jakość mięsa wieprzowego pochodzącego z ras rodzimych i nie ulega zbyt mocno trendom wege.
Wartością dodaną dla naszych uczniów była również okazja zrobienia pamiątkowego zdjęcia ze znanym tiktokerem – nauczycielem z ZSCKR w Brzostowie – gospodarza konkursu oraz obejrzenie reprodukcji wozu Drzymały.

Marzena Maciejewska

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze