Uczniowie ZSCKR w Lututowie na szkoleniu praktycznym z produkcji wędlin

 5. czerwca 2025 r. uczniowie Technikum w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych i technik agrobiznesu oraz Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie pod opieką nauczycielki przedmiotów gastronomicznych Marzeny Maciejewskiej uczestniczyli w szkoleniu produkcji wędlin.

Warsztaty odbyły się w Łódzkim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach i prowadził je pan Krystian Dreszler – właściciel Masarni z Tradycją, a także główny trener Młodzieżowej Kadry Rzeźników i Wędliniarzy RP.

Uczniowie przygotowali kiełbasę białą parzoną, kiełbasę polską wędzoną, kiełbasę z serem do grillowania i kabanosy. Młodzież wykonała proces produkcji wędlin zaczynając od odważania surowców, wykonania farszu, napełniała osłonek, osadzania i obróbki termicznej. Na koniec była ocena wyrobów i wszyscy jednogłośnie przyznali, że wędliny, na bazie mięsa z rodzimych ras wieprzowiny np. m.in.: puławskiej i złotnickiej, przygotowane według tradycyjnych receptur są bezkonkurencyjne w smaku. Spotkanie z masarzem z ogromnym doświadczeniem, sprzyjało rozmowom na temat ważnych i ciekawych tematów dotyczących branży mięsnej i nie tylko.

Uczniowie w pracowni olejów mieli również okazję tłoczyć olej rzepakowy.
W Pokazowym Centrum Przetwórstwa Rolno – Spożywczego „Stodoła” młodzież miała okazję obsługiwać profesjonalne maszyny i urządzenia stosowane w przetwórstwie mięsa oraz zobaczyć w praktyce funkcjonowanie standardów systemu HACCP mającego na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności.

Marzena Maciejewska

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze