TYDZIEŃ CHLEBA NA ZAKWASIE W GIMNAZJUM W ŁUBNICACH

 DSCF5631W dniach 16-22 października Zespół Szkół im. Armii gen. Andersa w Łubnicach przystąpił do kolejnej ogólnopolskiej edycji „Tygodnia Chleba w Szkole”. Całość obchodów zorganizowała p. Iwona Chadryś wraz z uczniami z kl. III a.
Celem Tygodnia Chleba w łubnickim gimnazjum było przede wszystkim wyrabianie poczucia szacunku dla chleba, podnoszenie świadomości konsumentów na temat zdrowotnych właściwości chleba na zakwasie oraz zwrócenie uwagi na problem zdrowego chleba, którego ludzie spożywają coraz mniej. Idea promowania chleba najzdrowszego dla człowieka spotkała się z nadzwyczajnym przyjęciem wśród uczniów gimnazjum w Łubnicach.

Młodzież włączyła się w kampanię z wielkim zaangażowaniem i ochotą. Podczas obchodów organizatorzy przedsięwzięcia mocno uwypuklali dobroczynne właściwości odżywcze chlebów wypiekanych na zakwasie przy użyciu tradycyjnych metod, bowiem wybieranie tego typu produktów wpływa na poprawny sposób odżywiania człowieka i ma korzystne oddziaływanie na jego zdrowie. Wiedzę tą uczniowie zgłębiali na zajęciach praktycznych poprzedzających obchody Tygodnia Chleba. Istotną rolę w realizacji kampanii „ Tydzień Chleba” odegrała wizyta w piekarni. Uczniowie mogli się dowiedzieć, jak prawidłowo przygotować zakwas na chleb, co zrobić , aby go nie zepsuć oraz jakich rodzajów mąk używać do jego wypieku. Poznali także sposoby na wzbogacenie smaku chleba.
Do uświetnienia Tygodnia Chleba w Zespole Szkół w Łubnicach przyczyniła się firma z branży piekarniczej z regionu gminy Łubnice –PIEKARNIA WÓJCIN
( p. Anna i Krzysztof Druszcz), która zorganizowała poczęstunek dla społeczności szkolnej, przekazując szeroki asortyment wypieków. W trakcie całego dnia uczniowie i nauczyciele degustowali wypieki z piekarni oraz wytwory sporządzone przez uczniów- pączki, omlety, ciasto. Największą popularnością wśród dzieci cieszył się prawdziwy chleb z przepysznym swojskim smalcem i ogórki konserwowe. Organizatorzy kierują w stronę p. Anny i Krzysztofa Druszcz – ,,PIEKARNIA WÓJCIN” szczególne podziękowania .
Ponadto podziękowania należą się : Stowarzyszeniu Gospodyń z Kolonii Dzietrzkowice
( p. Urszuli Kusiek) oraz Stowarzyszeniu Gospodyń z Dzietrzkowic (p. Henryce Olek,
p. Annie Nowak) za udostępnienie strojów ludowych.
Akcja „ Tydzień Chleba” wyposażyła uczniów, a poprzez nich także ich rodziny w podstawową wiedzę dotyczącą chleba Tak żywa reakcja potwierdza, że problem chleba jest bardzo istotny i bliski większości z nas. Młodzież wraz z opiekunem p. Iwona Chadryś jest pewna, że kampania „Tydzień Chleba na Zakwasie” podniesie świadomość całej społeczności szkolnej na temat walorów pieczywa przygotowanego na zakwasie i ma nadzieję na stałe zagoszczenie w kalendarzu imprez szkoły w Łubnicach.

Tekst: Alicja Chadryś Foto: Piotr Piekielny

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments