Odpowiedź Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w sprawie Listu do Redakcji „Nieświeży towar a prawo konsumenta”

list do redakcjiW dniu dzisiejszym skontaktowaliśmy się z Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Wieruszowie, Dyrektorem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej Panią Ewa Żóraw  i przekazaliśmy  uwagi zawarte w treści Listu do Redakcji „Nieświeży towar a prawo konsumenta”.

Poprosiliśmy o sprawdzenie, czy w obiekcie wskazanym przez autora Listu do Redakcji są przestrzegane zasady higieny i czy żywność wprowadzana do sprzedaży jest odpowiedniej jakości, jak również poprosiliśmy o wzmożony nadzór sanitarny nad danym obiektem.
Pani Inspektor ustosunkowała się do  sprawy również pisemnie. Jak wynika z pisma natychmiast po  przekazaniu od Redakcji  informacji i zapoznaniu się z treścią Listu do Redakcji na www.powiatowy.pl  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologicznej w Wieruszowie przeprowadziła kontrole w dwóch obiektach na terenie Wieruszowa. W dniu dzisiejszym kontrole te nie wykazały nieprawidłowości.

W rozmowie z Panią Ewą Żóraw Państwowym Powiatowym Inspektorem Sanitarnym w Wieruszowie, Dyrektorem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej poprosiliśmy o poinformowanie naszych Czytelników o konsekwencjach wprowadzania do obrotu produktów żywnościowych o niewłaściwej jakości oraz co należy uczynić w przypadku, gdy zakupimy produkt żywnościowy o niewłaściwej jakości.

Zapraszamy do zapoznania się z pismem PPIS w Wieruszowie.

psse

 

 

 

 

Z racji tego, że Powiatowy Rzecznik Konsumentów przyjmuje we wtorki i środy od 8.00-15.00, w dniu jutrzejszym skontaktujemy się z radcą prawnym Panią  Marzeną Piluch-Tyca i poprosimy o krótką  informację prawną w zakresie ochrony interesów konsumentów w  odniesieniu  do treści Listu do Redakcji.

Poniżej przypominamy treść Listu do Redakcji  „Nieświeży towar a prawo konsumenta”.

list

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
dobre działanie
8 lat temu

Moim zdaniem należałoby częściej robić takie kontrole, w ciągu tygodnia, bo wiadomo, że sobota jest dniem sprzątania 🙂
Sanepid należałoby powiadomić kiedy w danym sklepie jest dostawa mięsa i tak po 2-3 dniach zbadać mięso wyłożone na wystawie. I te kontrole przeprowadzać wyrywkowo i w miarę systematycznie.