III Lokalny Festiwal Smaku w Mroczeniu

W sobotę 11 marca 2017 r. w Mroczeniu w sali OSP  miał miejsce kolejny III Lokalny Festiwal Smaku pod hasłem „ Potrawy naszej Babuni”. Organizatorami festiwalu było Gimnazjum im. Jana Pawła II w Mroczeniu i miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich, a współorganizatorem był Urząd Gminy w Baranowie.

 

 

Lokalny Festiwal Smaku organizowany jest w ramach porozumienia o współpracy jakie Gimnazjum podpisało z miejscowym Kołem Gospodyń Wiejskich. Corocznie organizowany festiwal wymaga niewątpliwie wielkiego i odpowiedzialnego zaangażowania zarówno uczniów jak i członkiń KGW.  Uroczystego otwarcia  III Lokalnego Festiwalu Smaku  dokonali dyrektor gimnazjum Andrzej Tyra oraz przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Mroczeniu Barbara Lipińska.

Impreza ma na celu współpracę z lokalnym środowiskiem, a jednocześnie ma pokazać młodzieży sztukę kulinarną, tą która pojawia się nie tylko na kartach książek mówiących o tym jak to kiedyś wyglądało. Jest to bardzo ciekawe wydarzenie, a młodzież doskonale się w tym znajduje, jednocześnie bawi i poznaje tajniki sztuki kulinarnej-powiedział dyrektor szkoły Andrzej Tyra.

Udział w festiwalu brało udział sześć grup łącznie 22 uczniów, którzy pod okiem opiekunek – członkiń z KGW przygotują menu.

Grupa I :  Karolina Hucz, Mateusz Gogół, Dawid Gruszka, Mikołaj Gruszka. Opiekun Maria Herman.
Grupa II:  Kacper Przyślak, Waldemar Froń, Fabian Świtoń, Jakub Pawlak. Opiekun Małgorzata Stężała.
Grupa III: Cezary Błażejewski, Aleksandra Domagała, Dominika Mejza, Wiktoria Duś. Opiekun Czesława Stryjakiewicz.
Grupa IV:  Dominik Dwornik, Julita Gruszka, Artur Predyk. Opiekun Leokadia Kowalińska
Grupa V :    Damian Kowalilak, Marcelina Stempin, Milena Winiarska, Magdalena Marczak.  Opiekun  Beata Bentkowska.
Grupa VI: Julia Błaszczak, Michał Papiór, Miłosz Woźniak. Opiekun Teresa Kania.

Uczniowie pod okiem opiekunek z KGW od godzin rannych przygotowywali potrawy, by jak najlepiej wypaść podczas tegorocznego Festiwalu Smaku.

Na specjalnie przygotowanych stołach można było znaleźć przepyszne produkty. Na stolach pojawiły się kotlety schabowe, mielone, gulasz, pyszna kaczka, kluski śląskie,  zupa ogórkowa, rosół i pomidorowa. Ponadto były również domowe wypieki i wspaniałe desery.

Trzeba podkreślić  wszystko było smakowite i apetyczne.  Jury miało trudne zadanie, gdyż spośród wspaniałych przepysznych potraw musiało wyłonić te najlepsze. Jury pracowało w składzie: restauratorzy Paweł Powroźnik, z Restauracji P jak Pysznie oraz Michał Wejner, właściciel Bistro Kwadrans, poseł Bożena Henczyca, wójt Gminy Baranów Bogumiła Lewandowska-Siwek, a także dziennikarka lokalnych mediów Joanna Kaczorowska. Komisja oceniała potrawy pod względem smaku i wyboru dań tematycznych. Duży wpływ na ocenę miała również dekoracja stołu.

Jak zwykle z wielką klasą i ze smakiem uczniowie Gimnazjum w Mroczeniu im. Jana Pawła II dali kulinarny popis swoich umiejętności pod czujnym okiem pań z Koła Gospodyń Wiejskich.

Członkinie KGW zawsze chętnie włączają się w pomoc.  W zasadzie młodzież gotuje sama, ale panie opiekunki nadzorują prace grupy, pomagają i doradzają. Tyma razem przepisy uczniowie poszczególnych grup uczniów jak podkreślali  przygotowywali sami. Mieli je od swoich mam i babć -powiedziała Barbara Lipińska, przewodnicząca KGW Mroczeń.

Jury oceniało wykonane przez grupy potrawy. Po ogłoszeniu werdyktu i wręczeniu dyplomów, każdy przybyły na Festiwal gość  mógł wziąć udział w degustacji przygotowanych potraw.

Jestem mile zaskoczony poziomem, który  z roku na rok jest on coraz wyższy, a  to już trzecia edycja imprezy. Dania, które zostały przygotowane i dania, które wygrały były wspaniale dopracowane i rewelacyjne pod względem smaku. Było widać, że uczniowie włożyli w przygotowanie potraw wiele serca i  dużo pracy w ich wykonanie. Mam nadzieję, że zarazimy gastronomią co niektórych -powiedział przewodniczący jury Paweł Powroźnik.

Wszystkie dania przygotowane przez młodzież zasługiwały na pochwałę jury, które doceniło ich ciężką i trudną pracę oraz zaangażowanie. Przyznano trzy pierwsze miejsca za całokształt oraz wybrane danie, a także wyróżnienia.

Pierwszym miejscem nagrodzono grupę Beaty Bentkowskiej za danie „kaczka w jabłkach”.

Drugie miejsce otrzymała grupa, której opiekunką była Beata Stężała za „racuchy” 

Trzecie miejsce przyznano grupie Teresy Kani za „barszcz czerwony”.

Nagrodę dla zwycięskiej drużyny czyli zaproszenie do swojej restauracji, ufundował Michał  Wejner z Bistro Kwadrnas. III Festiwal Smaku swoim występem uatrakcyjnił szkolny zespół muzyczny „Wężyk Band”. Kolejna edycja Festiwalu Smaku już za rok.

MaŁa

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mroczeń. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments