Kiszenie ogórków

11 lipca b.r. w Szkole w Żdżarach odbyły się kolejne warsztaty związane z sezonem ogórkowym. Tydzień wcześniej uczniowie zakisili ogórki w beczce, teraz przyszła pora, aby je spróbować i przełożyć do słoików.

 

Dzieci zjadały ukiszone ogórki i piły wodę, jak same stwierdziły: ,,nawet jest dobra”, a przecież już nasze babcie wiedziały, że woda z kiszonych ogórków jest znakomitym środkiem na wiele dolegliwości. Każdy uczestnik warsztatów zabrał do domu słoje z własnoręcznie przełożonymi ogórkami kiszonymi i zalanymi wodą z beczki.
Po pracy wszyscy zajadali się klasycznym posiłkiem z kiszonych ogórków – zupą ogórkową, oczywiście produkty do jej przygotowania obierali i kroili uczniowie.

Dodatkowo pracowaliśmy nad letnim deserem – owocami zalewanymi galaretką. Tu można było pokazać swoje fantazje, każdy układał dowolne kompozycje owocowe: jabłka, pomarańcze, kilka rodzajów śliwek, morele, borówki, banany i cztery rodzaje galaretek: pomarańczowa, cytrynowa, wiśniowa i arbuzowa, a wszystko po zastygnięciu posypane tartą czekoladą!

Warsztaty zostały zorganizowane w ramach grantu: ,,Zajęcia edukacyjno-historyczne dla dzieci z terenu Gminy Bolesławiec’’, finansowanego przez Między Prosną a Wartą Lokalna Grupa Działania, a realizowanego przez Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Żdżary i Wiewiórka.

Piotr Zawada

Ten wpis został opublikowany w kategorii Żdżary. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments