ZSCKR z Lututowa na I kulinarnym konkursie w Toruniu

Korzystając z zaproszenia Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu oraz Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Toruniu, uczennice klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie – Weronika Janczak i Aleksandra Kępa – 29 października b.r., wzięły udział w I kulinarnym konkursie „Z WIEPRZOWINĄ NA TY”.

Zmagania uczestników zostały objęte patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego, wojewody kujawsko-pomorskiego Mikołaja Bogdanowicza, prezydenta Torunia Michała Zaleskiego oraz kujawsko-pomorskiego kuratora oświaty Marka Gralika.

Ideą rywalizacji była promocja szkolnictwa zawodowego i polskich produktów, a dodatkowo rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz umiejętności uczniów kształcących się w zawodzie: kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych, nawiązywanie współpracy i wymiana doświadczeń między uczniami z wybranych regionów Polski.
Zadanie uczestników polegało na przygotowaniu w ciągu 120 minut, dwóch porcji dania zasadniczego z wieprzowiny według wybranej przez siebie receptury.

W konkursie wzięło udział 24 uczniów z 14 szkół z całej Polski. Potrawy oceniano pod względem walorów smakowych i estetycznych, a poziom konkursu był bardzo wysoki. Nasze uczennice rozpoczynające przygodę z gastronomią, przygotowane przez Marzenę Maciejewską – nauczyciela przedmiotów gastronomicznych oraz wspierane przez Beatę Górecką – wicedyrektor ZSCKR w Lututowie, otrzymały wyróżnienie za wykonanie swoich potraw. Były to: schab w pistacjach w sosie słodko – kwaśnym oraz picatta wieprzowa z puree z cukinii z sosem pomidorowym.

Konkursowi towarzyszyły także inne atrakcje: pokaz kulinarny, baristyczny, pokaz drinków bezalkoholowych, prelekcja promująca kształcenie zawodowe „Gastronomia dookoła świata”, a dodatkowo – możliwość zwiedzanie pięknego, zabytkowego miasta Torunia.
Udział w konkursie stał się okazją do rozwijania i pogłębiania wiedzy, kształtowania nowych umiejętności oraz szansą na wymianę doświadczeń kulinarnych z innymi uczniami i nauczycielami.

Marzena Maciejewska
Ten wpis został opublikowany w kategorii Lututów. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments