Jeden z ostatnich tygodni listopada upłynął dzieciom 5-letnim z Publicznego Przedszkola Samorządowego nr 1 w Wieruszowie („Żabki” i „Misie”) pod hasłem: „Jest coraz chłodniej, wszyscy przygotowują się do zimy”.
Dzieci tworzyły „Spiżarnie” w kącikach przyrody na terenie swoich klas. Zaopatrywały je w przetwory owocowo-warzywne przyniesione z domów rodzinnych i wykonane w trakcie prac zespołowych wspólnie z nauczycielkami i opiekunkami na zajęciach przedszkolnych. Tak więc „Żabki” i „Misie” kisiły kapustę i uczestniczyły czynnie w powstawaniu soku marchwiowo – jabłkowego, przy użyciu sokowirówki.
W grupie „Misiów” w kiszeniu kapusty uczestniczyły również mamy dzieci, które wspólną działalność poprzedziły przygotowaną przez siebie scenką tematyczną „Cztery gospodynie”.
Natomiast w grupie „Żabek” w degustacji soku marchwiowo – jabłkowego uczestniczyli zaproszeni goście: pan dyrektor przedszkola – Krzysztof Bezen i pani wizytator – Teresa Paprocka, wchodząca w skład zespołu wizytacyjnego, który aktualnie gościł w naszej placówce.
Do zimy przygotowują się nie tylko ludzie ale i zwierzęta. W ramach tej tematyki szczególną uwagę poświęcono pszczołom. Fachowe informacje dotyczące ich życia, zwyczajów i zdrowotnych właściwości miodu przekazał dzieciom miejscowy pszczelarz – pan Zygmunt Winkowski, który odwiedził 5-latki z grupy Żabek i Misiów.
Miłym akcentem tego spotkania była degustacja wafli z miodem przyniesionych przez sympatycznego gościa.
Tekst i zdjęcia: D. Zgadzaj, E. Konieczyńska