Przedszkolaki z oddziału przedszkolnego przy SP nr 1 w Wieruszowie (budynek szkolny w Cieszęcinie) w tym roku szkolnym realizują nową innowację pedagogiczną. Jest to już trzecia część innowacji Mały Mistrz Kuchni, lecz tym razem pragniemy zajrzeć do babcinej spiżarni a jednocześnie przybliżyć dawne rzemiosło wiejskie.
Tak niewiele osób już pamięta czasy, w których wszystko na wsi robiono ręcznie a życie upływało pracowicie ale wesoło.
Pragniemy przybliżyć tradycje i zwyczaje wiejskiej zagrody. Kuchnie babciną, prostą a smakowitą. Nasze babcie pieczołowicie pracowały w gospodarstwie i jeszcze zajmowały się domem, dziećmi, przygotowując zapasy na zimę, piekły chleb, wyrabiały masło czy ogrzewały ser. Samki dzieciństwa każdego z nas.
Do tej pory udało nam się przygotować sos grzybowy, który uświetnił nam obiad z pieczenią, kopytkami i surówką. Upiekliśmy rogaliki drożdżowe z jagodami. Nasze babcie doskonale wiedziały jak na całą zimę zamknąć smak i zapach lata. Udało nam się też zrobić wyśmienite przetwory, włożyliśmy do słoików paprykę, która przyda się nie tylko do sałatek ale i jako przekąska do obiadu i kanapek. Bo przecież, w której babcinej spiżarni nie było słoików na zimę z przetworami z warzyw czy owoców.
Przypomnieliśmy o wykopkach, takich jak dawniej. Kiedy to najpierw dziabką trzeba było wykopać ziemniaki a później pozbierać w koszyki. Kiedy właśnie kończył się wrzesień na wsi kopano ziemniaki. Oczywiście takie wykopki kończyły się ogniskiem i wspólną zabawą oraz śpiewami czasem do białego rana. Zapach palonych łętów unosił się wieczorami a smak pieczonych ziemniaków pamięta się do dziś. My też wykopawszy i pozbierawszy ziemniaki mieliśmy wspaniałe ognisko, pieczone ziemniaki i kiełbaski. Ileż jeszcze takich ciekawych tradycji jeszcze mamy do odkrycia. Mamy nadzieję, że uda nam się je przygotować i zrealizować.