23 września 2016 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Kępnie wygrali konkurs na „Najlepszą potrawę regionalną – wspomnienie dzieciństwa” w ramach Wielkopolskiego Festiwalu Rzemiosła w Pleszewie.
Młodzi kucharze Aleksandra Szmyt oraz Daniel Juszczak odbywający zajęcia praktyczne w Motelu „Za Miedzą”, pod opieką mgr inż. Małgorzaty Żłobińskiej – Podejmy zaprezentowali komisji „Zupę korbolową z chrupiącymi paluchami”. Wielkopolskie korbole to, to samo co śląskie banie powszechnie zwane dyniami.
W szrankach stanęli przedstawiciele 7 wielkopolskich szkół gastronomicznych, jednak to uczniowie z ZSP Nr 2 w Kępnie sposobem prezentacji tradycyjnej receptury, pomysłem na podanie potrawy oraz jej smakiem zachwycili 6 osobową komisję, przypominając jej członkom smaki dzieciństwa.
Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!
zsz