Uczniowie ZSP Nr 2 w Kępnie najlepsi w Wielkopolsce

1-copy23 września 2016 r. uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 2 w Kępnie  wygrali konkurs na „Najlepszą potrawę regionalną – wspomnienie dzieciństwa” w ramach Wielkopolskiego Festiwalu Rzemiosła w Pleszewie.

Młodzi kucharze Aleksandra Szmyt  oraz Daniel Juszczak odbywający zajęcia praktyczne w Motelu „Za Miedzą”,  pod opieką mgr inż. Małgorzaty Żłobińskiej – Podejmy zaprezentowali komisji „Zupę korbolową z chrupiącymi paluchami”. Wielkopolskie korbole to, to samo co śląskie banie powszechnie zwane dyniami.

W szrankach stanęli przedstawiciele 7 wielkopolskich szkół gastronomicznych, jednak to uczniowie z ZSP Nr 2 w Kępnie sposobem prezentacji tradycyjnej receptury, pomysłem na podanie potrawy oraz jej smakiem zachwycili 6 osobową komisję, przypominając jej członkom smaki dzieciństwa.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów!

zsz

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pleszew. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments