W tygodniu zajmowaliśmy się darami jesieni, bo przecież w babcinej spiżarni nie może zabraknąć przetworów z warzyw czy owoców. Dziś już niewiele osób robi tak zwane słoiki. Nasze babcie całymi popołudniami tarły, kroiły i gotowały przygotowując przepyszne przetwory w słoikach aby zapełnić spiżarnie, przecież zima była długa i mroźna.
Przedszkolaki, również mogły same przygotować słoiki. Tym razem postanowiliśmy zaprawić paprykę. Papryka wspaniała nie tylko jako dodatek do sałatek lecz jako przekąska do obiadu i kanapek.Skosztowaliśmy pysznych gruszek z sadu naszej Pani wychowawczyni. Powstały też prace plastyczno-techniczne warzyw i owoców.
-
Ostatnie wpisy
- Przejazd wozów Ochotniczych Straży Pożarnych przez gminę Trzcinica.
- KGW ,,Osieczanie” w kolejnej edycji Danie Wspólnych Chwil, Fundacji Biedronka.
- Lututów wśród TOP-owej 10 szkół rolniczych w konkursie „Polska Wieś w Europie”
- Żywa Lekcja Historii o Powstaniu Styczniowym 1863-1864 w Zespole Szkół w Walichnowach
- Pijana kobieta jechała na samych felgach
Najnowsze komentarze
- Anonim - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- Marzena - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- Szymon - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- niedoszly radny - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- gość - Uroczyste obchody 25 – lecia Powiatu Wieruszowskiego