W tygodniu zajmowaliśmy się darami jesieni, bo przecież w babcinej spiżarni nie może zabraknąć przetworów z warzyw czy owoców. Dziś już niewiele osób robi tak zwane słoiki. Nasze babcie całymi popołudniami tarły, kroiły i gotowały przygotowując przepyszne przetwory w słoikach aby zapełnić spiżarnie, przecież zima była długa i mroźna.
Przedszkolaki, również mogły same przygotować słoiki. Tym razem postanowiliśmy zaprawić paprykę. Papryka wspaniała nie tylko jako dodatek do sałatek lecz jako przekąska do obiadu i kanapek.Skosztowaliśmy pysznych gruszek z sadu naszej Pani wychowawczyni. Powstały też prace plastyczno-techniczne warzyw i owoców.
-
Ostatnie wpisy
Najnowsze komentarze
- Anonim - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- Marzena - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- Szymon - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- niedoszly radny - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- gość - Uroczyste obchody 25 – lecia Powiatu Wieruszowskiego