W kawiarence Arty-Stycznej WDK odbyło się kolejne spotkanie z cyklu „Kulinarne czwartki”.
Tym razem swoim kunsztem zabłysnęły dwie panie: Pani Basia przyrządziła „Śledziki Strażackie”, a Pani Teresa upiekła pyszny chleb.
Przepisy podajemy poniżej, a już dzisiaj zapraszamy na następne spotkanie 6 grudnia
o godz. 17.oo, na którym będziemy degustować ciasteczka świąteczne Pani Małgosi. Zapraszamy.
Śledziki Strażackie
60 dag śledzi – filetów solonych, (troszkę wymoczyć do smaku)
Przekładać śledzie warstwami:
– warstwa pokrojonej cebuli
– warstwa pokrojonych na dzwonki śledzi
– posypać pieprzem, skropić octem i polać oliwą
następna warstwa itd.
Dodać do smaku kilka ziaren ziela angielskiego, odrobinę mielonej słodkiej papryki
i odrobinę Vegety.
Oliwy należy nalać tyle, aby śledzie były zanurzone.
Chleb
Składniki na dwie podłużne blaszki
1 kg mąki krupczatki
5 dag drożdży
1 łyżka cukru
1 l. wody ciepłej
3 łyżeczki soli
6 łyżek siemienia lnianego
6 łyżek słonecznika
4 łyżki sezamu
2 łyżki dyni
1 szklanka otrębów
Wykonanie
Do naczynia włożyć wszystkie produkty, rozkruszyć drożdże na wierzch
i wymieszać. Zalać ciepłą wodą, wymieszać i wyrobić.
Pozostawić na 20 min. do wyrośnięcia przykrywając ściereczką.
po upływie 20 min. wyłożyć ciasto do dwóch foremek wysmarowanych tłuszczem,
posypanych mąką. Przykryć ścierką do wyrośnięcia. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec ok.60 min.. w temperaturze 200 – 220º C