W marcu odbyły się dwa spotkania z cyklu „kulinarnych czwartków” w Kawiarence Arty-Stycznej WDK 13 i 27 marca. Na pierwszy Pani Karolina upiekła pyszny placek drożdżowy, a na drugim spotkaniu jedliśmy łazanki z kapustą i roladę zapiekaną z jabłkami. Obie potrawy bardzo dobre przygotowała Pani Bogusia. Poniżej podajemy przepisy. Na następne spotkanie zapraszamy 10 kwietnia o godz. 17,15 oczywiście do kawiarenki WDK.
Jaką potrawę będziemy degustować niestety nie wiem. Wie to tylko Pani Ula, która przygotuje potrawę.
ROLADA ZAPIEKANA Z JABŁKAMI
Biszkopt:
-
6 jajek
-
5 łyżek mąki tortowej
-
1 łyżka mąki kartoflanej
-
6 łyżek cukru
-
2 łyżki wody
-
szczypta soli
Farsz:
-
1 kg jabłek (złota reneta lub boskopy)
-
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżka cukru wanilinowego
Dużą blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.
Obrane i pokrojone na plasterki jabłka układamy na przygotowanej wcześniej blasze. Jabłka posypać cukrem oraz proszkiem budyniowym.
Białka ubijamy na sztywno z cukrem po czym wciąż ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Również stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Na końcu dodajemy wodę. Przygotowane ciasto wylewamy na jabłka.
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto po 2 minutach wykładamy na ściereczkę (jabłkami do góry) i zwijamy. Po wystygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.
ŁAZANKI Z KAPUSTĄ
Na makaron:
- 20 dag mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
Na farsz:
- 30 dag kapusty
- 10 dag pieczarek
- 8 dag wędzonego boczku
- cebula
- pieprz
- szczypta majeranku
Produkty na makaron zagnieść, rozwałkować i pokroić na kwadraty 1×1 cm. Ugotować w osolonej wodzie.
Kapustę ugotować w małej ilości wody, tak aby pod koniec gotowania była prawie sucha. Wytopić boczek a następnie podsmażyć na nim pieczarki z cebulą. Do pieczarek dołożyć Kapustę i doprawić do smaku. Farsz wymieszać z ugotowanymi łazankami.
Podawać mocno podgrzane.