Kulinarny czwartek WDK

 _DSC1152W marcu odbyły się dwa spotkania z cyklu „kulinarnych czwartków” w Kawiarence Arty-Stycznej WDK 13 i 27 marca. Na pierwszy Pani Karolina upiekła pyszny placek drożdżowy, a na drugim spotkaniu jedliśmy łazanki z kapustą i roladę zapiekaną z jabłkami. Obie potrawy bardzo dobre przygotowała Pani Bogusia. Poniżej podajemy przepisy. Na następne spotkanie zapraszamy 10 kwietnia o godz. 17,15 oczywiście do kawiarenki WDK.

Jaką potrawę będziemy degustować niestety nie wiem. Wie to tylko Pani Ula, która przygotuje potrawę.

ROLADA ZAPIEKANA Z JABŁKAMI

 Biszkopt:

  • 6 jajek

  • 5 łyżek mąki tortowej

  • 1 łyżka mąki kartoflanej

  • 6 łyżek cukru

  • 2 łyżki wody

  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 kg jabłek (złota reneta lub boskopy)

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

 Dużą blachę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.

Obrane i pokrojone na plasterki jabłka układamy na przygotowanej wcześniej blasze. Jabłka posypać cukrem oraz proszkiem budyniowym.

 Białka ubijamy na sztywno z cukrem po czym wciąż ubijając stopniowo dodajemy żółtka. Również stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.

Na końcu dodajemy wodę. Przygotowane ciasto wylewamy na jabłka.

 Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto po 2 minutach wykładamy na ściereczkę (jabłkami do góry) i zwijamy. Po wystygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

  ŁAZANKI Z KAPUSTĄ

Na makaron:

  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki wody

Na farsz:

  • 30 dag kapusty
  • 10 dag pieczarek
  • 8 dag wędzonego boczku
  • cebula
  • pieprz
  • szczypta majeranku

Produkty na makaron zagnieść, rozwałkować i pokroić na kwadraty 1×1 cm. Ugotować w osolonej wodzie.

 Kapustę ugotować w małej ilości wody, tak aby pod koniec gotowania była prawie sucha. Wytopić boczek a następnie podsmażyć na nim pieczarki z cebulą. Do pieczarek dołożyć Kapustę i doprawić do smaku. Farsz wymieszać z ugotowanymi łazankami.

Podawać mocno podgrzane.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments