W piątek 17 października, po zajęciach lekcyjnych uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej w Żdżarach uczestniczyli w przygotowaniu i tradycyjnym kiszeniu kapusty. Przypomnienie dawnych sposobów konserwacji żywności, to jeden z celów tych zajęć. Choć beczka – nie była dębowa, a jedynie z tworzywa sztucznego i nie ugniataliśmy nogami, to i tak było wesoło. Każdy poznał proces obierania marchwi, następnie jej tarcia, obierania główek kapisty i krojenia (krążenia) na odpowiedniej wielkości fragmenty. Jednak największą frajdę sprawiało samo układanie kapusty w beczce, mieszanie z marchwią, odpowiednią dawką soli, liściem laurowym, dodawanie jabłek i właściwe ugniatanie dawnym ubijakiem, a w konsekwencji napełnienie beczki – przykrycie całymi liśćmi kapusty, lnianą szmatką i uciśnięcie obciążnikami (my zastosowaliśmy słoje z wodą).
Wszyscy próbowali surową kapustę i marchew – czasem solili, dziewczyny wymyślały i układały surówki na liściach kapusty.
Po zakończeniu pracy napełnioną beczkę odstawiliśmy i czekamy, kilka dni, aż przyroda samodzielnie dopełni nasze wysiłki, a my będziemy mogli spróbować efekt końcowy – kiszoną kapustę.
Piotr Zawada
-
Ostatnie wpisy
- Narodowe Święto Konstytucji 3 Maja
- Dobrego majowania!
- Powiat Wieruszowski otrzymał dotację celową na realizację zadania „Zdrowe Łódzkie na plus”
- Trzynaste emerytury jeszcze przed majówką u świadczeniobiorców – to już ostatnia transza wypłat
- Informacja o realizowanym przez KGW w Radostowie Pierwszym projekcie we współpracy z Fundacją Biedronki
Najnowsze komentarze
- Anonim - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- Marzena - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- Szymon - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- niedoszly radny - Wybory burmistrzów i wójtów w powiecie wieruszowskim i kępińskim
- gość - Uroczyste obchody 25 – lecia Powiatu Wieruszowskiego