Nauka kiszenia kapusty w Żdżarach

image01235 W piątek 17 października, po zajęciach lekcyjnych uczniowie z Publicznej Szkoły Podstawowej w Żdżarach uczestniczyli w przygotowaniu i tradycyjnym kiszeniu kapusty. Przypomnienie dawnych sposobów konserwacji żywności, to jeden z celów tych zajęć. Choć beczka – nie była dębowa, a jedynie z tworzywa sztucznego i nie ugniataliśmy nogami, to i tak było wesoło. Każdy poznał proces obierania marchwi, następnie jej tarcia, obierania główek kapisty i krojenia (krążenia) na odpowiedniej wielkości fragmenty. Jednak największą frajdę sprawiało samo układanie kapusty w beczce, mieszanie z marchwią, odpowiednią dawką soli, liściem laurowym, dodawanie jabłek i właściwe ugniatanie dawnym ubijakiem, a w konsekwencji napełnienie beczki – przykrycie całymi liśćmi kapusty, lnianą szmatką i uciśnięcie obciążnikami (my zastosowaliśmy słoje z wodą).
Wszyscy próbowali surową kapustę i marchew – czasem solili, dziewczyny wymyślały i układały surówki na liściach kapusty.
Po zakończeniu pracy napełnioną beczkę odstawiliśmy i czekamy, kilka dni, aż przyroda samodzielnie dopełni nasze wysiłki, a my będziemy mogli spróbować efekt końcowy – kiszoną kapustę.
Piotr Zawada

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments