W piątek w Publicznym Gimnazjum im. Armii gen. Andersa w Łubnicach zorganizowano w ramach projektu miedzyprzedmiotowego ,,Laboratorium owocowo – warzywne”. Organizatorem akcji były uczennice klas drugich wraz z opiekunami: p. Jolantą Kik, p. Renatą Magot, p. Beatą Markiewicz oraz p. Sylwią Olek.
Celem warsztatów było MODELOWANIE ZDROWEGO STYLU ŻYCIA poprzez:
- propagowanie zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej
- dbałość o prawidłową sylwetkę i wagę ciała
- kształtowanie odpowiedzialności za zdrowie własne i swojej rodziny.
- zachęcanie do spożywania świeżej żywności: owoców i warzyw z przydomowych ogródków bogatej w witaminy bez środków konserwujących.
- zapoznanie i przestrzeganie zasad higieny przyrządzania i spożywania posiłków.
- poznanie prostych przepisów na zdrową i smaczną przekąskę.
Promując zdrowy styl życia wśród dzieci i młodzieży uczniowie oraz nauczyciele rozkoszowali się w piątek smakiem soczystych owoców i warzyw, zwłaszcza jabłek – symbolu zdrowia. Wybór tego owocu nie jest przypadkowy – jabłka są smaczne, dostępne przez cały rok, posiadają mnóstwo witamin, a także walorów odżywczych.
Uczniowie tego dnia przygotowali zdrowy poczęstunek, serwując wszystkim uczniom pyszne surówki, soki i koktajle zawierające sezonowe owoce i warzywa. Jednakże warunkiem poczęstunku było udzielenie odpowiedzi na jedno pytanie z zakresu właściwego trybu życia. Jeśli odpowiedź była prawidłowa uczeń otrzymał smaczną przekąskę, natomiast za udzielenie błędnej odpowiedzi plasterek cytryny albo smaczną przekąskę plus ćwiczenie fizyczne : 30 sekund ćwiczeń na rowerze stacjonarnym ,przysiady, pompki .
Wiadomości o zdrowym odżywianiu z pewnością zachęciły młodzież gimnazjum do zmiany nawyków żywieniowych.
Tekst: Alicja Chadryś Foto: Jolanta Kik