Podsumowanie działań projektu „Żółty talerz”

Od 1 września 2016 roku do 31 sierpnia 2017 roku w placówkach TPD OM w Wieruszowie realizowany był program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce – „Żółty talerz” finansowany ze środków Kulczyk Foundation. Łącznie projektem objętych było 129 dzieci z placówek opiekuńczo- wychowawczych TPD OM w Wieruszowie (Mirkowie, Pieczyskach, Podzamczu, Wyszanowie i Wieruszowie), które wymiennie brały udział w realizowanych zajęciach. Nasi podopieczni mogli codziennie spożywać posiłek w postaci podwieczorku. Razem z wychowawcami dzieci uczyły się sporządzać listę zakupów, ustalać menu, przygotowywać posiłki i ustalać dyżury w kuchni.
Głównym przesłaniem organizatorów projektu była pomoc w codziennym funkcjonowaniu dzieci i młodzieży poprzez zabezpieczenie im pełnowartościowych posiłków, a także przekazywanie wiedzy dzieciom i ich najbliższym na temat zdrowego odżywiania. Od początku realizacji projektu przeprowadzono 17 spotkań warsztatowych skierowanych do dzieci i 7 spotkań warsztatowych przeznaczonych dla rodziców/opiekunów i osób z najbliższego otoczenia dzieci w wielu przedszkolnym i szkolnym. Podczas tych warsztatów specjaliści żywieniowi (dietetycy, kucharze, psycholodzy) oraz nauczyciele przekazywali uczestnikom informacje dot. zdrowego żywienia i jego wpływu na funkcjonowanie dzieci i młodzieży. Na spotkaniach nie zabrakło także praktycznego działania – przyrządzania posiłków.
W dniu 17 czerwca 2017 r. został zrealizowany piknik pod hasłem” Zdrowo jesz lepiej żyjesz” mający na celu promowanie zdrowego odżywiania dla całej rodziny. Podczas pikniku odbyły się konkursy kulinarne na temat zdrowego odżywiania, a także degustacja potraw przygotowanych przez dzieci i rodziców objętych programem. Nie zabrakło atrakcji takich jak malowanie twarzy, zajęć rękodzielniczych w tym malowania gipsówek. Każde dziecko miało możliwość obdarowania upominkami, które odbierane były w specjalnym namiocie „Fortuna Szczęścia”.
Na zakończenie pierwszej edycji projektu zaplanowane są jeszcze dwa działania. 30 sierpnia br. odbędzie się spotkanie ewaluacyjne, na którym zostanie omówiona część merytoryczna i finansowa projektu. Podsumowaniem całego projektu będzie natomiast piknik plenerowy, podczas którego beneficjenci w namiocie promującym „Żółty talerz” będą mogli degustować pyszne i zdrowe koktajle, samodzielnie przygotować i skonsumować szaszłyki owocowe i kanapki. Uczestnicy spotkania będą mieli zapewniony także ciepły posiłek oraz zostaną obdarowani upominkami.
Beneficjenci projektu w tym: dzieci, młodzież, rodzice oraz opiekunowie chcą serdecznie podziękować Kulczyk Foundation (Fundacja Kulczyka) za możliwość uczestniczenia w programie wsparcia systemu żywienia dla dzieci w Polsce „Żółty talerz”. Realizatorzy wraz z beneficjentami mają również nadzieję, że projekt będzie kontynuowany w nowym roku szkolnym.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Wieruszów. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments