NIE dla grypy!

Kaszel, katar, ból gardła, złe samopoczucie… to objawy dobrze nam znane. Myślimy, „to tylko przeziębienie, zaraz mi przejdzie”. Ale czy na pewno?

 

Okres jesienno-zimowy to czas wzmożonych zachorowań. Co roku w Polsce grypa i przeziębienie dotyka milionów Polaków. Jak się przed tym ustrzec? Jak odróżnić przeziębienie od grypy? Odpowiedź w niniejszym artykule.

Czy to przeziębienie czy to grypa?
Grypa należy do jednych z najczęściej występujących wirusowych chorób zakaźnych, charakteryzuje się bardzo dużą zakaźnością. Powoduje ją wirus grypy, który przenosząc się drogą kropelkową atakuje układ oddechowy człowieka.
Grypa bardzo często jest mylona z przeziębieniem, ponieważ brak jest specyficznych dla tej choroby objawów, a te w obu przypadkach, są bardzo podobne. Najczęściej są to:

  • wysoka gorączka,
  • kaszel,
  • ból głowy,
  • bóle mięśniowe oraz kostno-stawowe,
  • uczucie ogólnego rozbicia,
  • bóle brzucha, nudności,
  • katar,
  • ból gardła,
  • osłabienie.

Grypa, w odróżnieniu od przeziębienia, ma zazwyczaj gwałtowny początek, objawia się wystąpieniem wysokiej gorączki (nawet do 39° C), której towarzyszy uczucie rozbicia, bóle mięśni, głowy oraz suchy kaszel. Objawy w przypadku grypy występują nagle.

Natomiast w przypadku przeziębienia okres rozbicia i złego samopoczucia przejawia się ok 1-2 dni przed wystąpieniem objawów, którymi zwykle są: ból gardła (czasem występuje również chrypka), następnie pojawia się nieżyt nosa, który w późniejszym etapie jest objawem dominującym i bardzo uciążliwym. Przeziębieniu zwykle nie towarzyszy wysoka gorączka, może jednak pojawić się stan podgorączkowy (poniżej 38° C).

W każdym przypadku po wystąpieniu objawów grypopodobnych należy niezwłocznie skonsultować się z lekarzem rodzinnym.

Wirus grypy bardzo łatwo rozprzestrzenia się, przez co grypą można bardzo łatwo zakazić się od osoby zakażonej wirusem. Zakażenie szerzy się:

  • drogą kropelkową – poprzez kontakt z osobą zakażoną, która kichając lub kaszląc rozpyla drobne kropelki wydzieliny dróg oddechowych zawierające wirusy;
  • poprzez kontakt z przedmiotami – niektóre wirusy mogą przetrwać w środowisku na przedmiotach codziennego użytku nawet kilka godzina (np. na klamkach, poręczach).

Grypa może być niebezpieczna dla każdego człowieka, bez względu na wiek. Schorzenie to często jest lekceważone, bagatelizowane przez pacjentów, a powikłania mogą stanowić duże zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia człowieka. Ignorowanie objawów, brak leczenia bądź niedoleczona grypa może mieć poważne konsekwencje. Niestety może powodować ciężkie powikłania, do których należą:

  • zapalenie płuc i oskrzeli,
  • zapalenie ucha środkowego i zatok,
  • zapalenie mięśnia sercowego, mózgu i opon mózgowych.

Jak przygotować się na szczyt zachorowań na grypę i przeziębienia?
Wiele zależy od nas samych. Podobnie jak w przypadku innych infekcji wirusowych, naszym największym sprzymierzeńcem jest układ odpornościowy. Dbajmy o niego, żeby w okresie jesienno-zimowym nie ułatwiać sprawy wirusowi grypy. Oto kilka porad jak to robić?

  • Zdrowe odżywianie – często jedzmy ciepłe posiłki. W diecie nie powinno zabraknąć owoców i warzyw, produktów zbożowych, nabiału. Warto zamieniać czerwone mięso na drób i ryby oraz ograniczać spożycie cukrów prostych i soli kuchennej.
  • Odpowiednie ubranie – zaleca się tzw. cebulę, czyli zakładanie na siebie kilku warstw odzieży zamiast jednej grubej kurtki. Kilka nałożonych na siebie ubrań tworzy warstwę izolacyjną, która znacznie ogranicza utratę ciepła z organizmu. Należy również unikać przegrzania ciała i w razie potrzeby zdejmować odpowiednie warstwy odzieży.
  • Higiena rąk – wskazane jest częste mycie rąk mydłem i ciepłą wodą – szczególnie po powrocie do domu, przed i po jedzeniu, po skorzystaniu z toalety. To bardzo skuteczny sposób na pozbycie się wszelkich zarazków.
  • Aktywność fizyczna – nawet jeśli pogoda nie zachęca do wyjścia, powinniśmy regularnie przebywać na świeżym powietrzu. Spacery, krótkie biegi, zabawy wzmacniają organizm i poprawiają samopoczucie.
  • NIE dla używek – unikajmy używek takich jak kawa, papierosy czy alkohol. Bardzo negatywnie wpływają na nasz układ odpornościowy i osłabiają organizm w walce z infekcjami.
  • Ograniczony kontakt z chorymi – jeśli to możliwe, ograniczmy kontakt z chorymi. Gdy widzimy, że w otoczeniu znajduje się kichająca lub kaszląca osoba, starajmy się zachować odległość minimum 1 metra.
  • Sen – niedobory snu w dużym stopniu obniżają naszą odporność, dlatego ważne jest wysypianie się. Zalecana dzienna dawka to przynajmniej 7 godzin nieprzerwanego snu. Warto zadbać o odpowiednie warunki spania. Sypialnię powinno się wietrzyć zarówno w ciągu dnia, jak i przed snem. Wskazane jest spanie w pokoju, w którym nie panuje zbyt wysoka temperatura.
  • Szczepienia – z tej formy profilaktyki powinny skorzystać osoby, które należą do grupy tzw. podwyższonego ryzyka, czyli osoby, u których ryzyko wystąpienia ciężkich postaci grypy oraz powikłań po grypie jest największe. Do grupy tej zalicza się osoby po 65 roku życia, dzieci (szczepić można już od 6 miesiąca życia), kobiety w ciąży, osoby chore przewlekle, osoby z zaburzeniami układu immunologicznego, pracownicy sektora ochrony zdrowia.

Więcej informacji dostępnych http://www.pis.lodz.pl/data/other/grypoodporni.pdf

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Wieruszowie przypomina starą maksymę:
Pamiętajmy, lepiej zapobiegać niż leczyć!

PSSE w Wieruszowie
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wieruszów. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments