FINAŁ WOJEWÓDZKI XIX EDYCJI KONKURSU „NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW”

7 sierpnia 2021 roku, Dobra

7 sierpnia 2021 r. w Dobrej (powiat turecki) w Parku w Długiej Wsi, podczas wydarzenia
pn. „Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym” odbędzie się Finał Wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” . Ideą konkursu jest identyfikacja produktów regionalnych, promocja regionalnej żywności oraz zachęcenie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie z Urzędem Marszałkowskim Województwa Wielkopolskiego.

Konkurs przebiega dwuetapowo:
W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłonieni zostaną laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i produktów mieszanych oraz najlepsze dania
i potrawy regionalne i tradycyjne.

Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA 2021”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – zostaną wręczone na Wielkim Finale Konkursu, który odbędzie się 3 października 2021 roku w Poznaniu na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Finał Wojewódzki XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
Do oceny w tegorocznej wojewódzkiej edycji konkursu zgłoszono 68 produkty spożywcze różnych kategorii oraz wyłoniono 14 nominacji do nagrody „Perła”. Oprócz oceny produktów odbędzie się również konkurs na najlepsze danie regionalne, do którego zgłosiło się 19 podmiotów. Oceny produktów dokona kapituła powołana przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wydarzenie zwieńczy uroczyste podsumowanie i wręczenie laureatom nagród przez Wicemarszałka Województwa Wielkopolskiego Krzysztofa Grabowskiego.
Uczestnicy wydarzenia będą mieli możliwość skosztować produkty członków należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Wielkopolska.

Program XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” – 7 sierpnia 2021 r. Dobra – „Wspólne gotowanie z produktem regionalnym i lokalnym”

9:30 – 10:00 – rejestracja uczestników oraz rozstawienie ekspozycji
10:00 – rozpoczęcie XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”
10:00 – 13:00 – ocena produktów
11:00 – 13:00 – ocena potraw
13:00 – 14:00 – obrady kapituł
ok. 14:00 – rozstrzygnięcie konkursu i oficjalne wręczenie nagród

OSOBA DO KONTAKTU:
Joanna Zielińska
Kierownik Oddziału ds. Promocji Rolnictwa, Żywności i Turystyki Wiejskiej
Departament Rolnictwa i Rozwoju Wsi UMWW
tel. 61 626 65 34, e-mail: joanna.hanckowiak@umww.pl
W dniu wydarzenia prosimy o kontakt pod nr tel. kom.: 693 969 939

Informacje o konkursie: www.produktyregionalne.pl/nkd.html

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments