Michał Wejner szef kuchni Hotelu „Pałac Sokolnik”
wieloletnia praktyka na terenie Francji, od lipca właściciel lokalu Bistro&Bar (Zajazd Wierusz przy obwodnicy)
dzisiaj poleca:
Kaczka pieczona w całości, faszerowana jabłkami dla 4 osób
– Kaczka w całości 2kg
– jabłka 2szt
– czosnek 50g
– pieprz
– sól
– wywar drobiowy lub warzywny
Kaczkę czyścimy i płuczemy w bieżącej wodzie. Wycieramy ręcznikiem papierowym do sucha. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz czosnkiem, solą i pieprzem oraz majerankiem. Tak przyprawioną kaczkę zostawiamy w lodówce na 24 godziny.
Następnego dnia wkładamy do kaczki jabłka, przekładamy kaczkę na brytfannę i rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Kaczkę pieczemy w tej temperaturze przez około 30 min., następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez 2 godziny. W trakcie pieczenia kaczki powinniśmy podlewać naszą potrawę wywarem drobiowym lub wywarem warzywnym.
Do kaczki znakomicie komponuje się żurawina i kapusta modra oraz ziemniaki pieczone przyprawione czosnkiem i świeżym tymiankiem.
Sądzę, że najlepsze będzie czerwone wytrawne wino.