,,Skarby wielkopolskiej spiżarni”. Wręczenie dyplomów i nagród.

W dniu 29.11.2023 r. w Biurze Powiatowym w Kępnie w imieniu Dyrektora Wielkopolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR Pana Mateusza Bukowskiego zostały przekazane podziękowania i gratulacje oraz wręczone dyplomy i nagrody za zajęcie II oraz III miejsca na etapie powiatowym w konkursie kulinarnym ,,Skarby wielkopolskiej spiżarni”.

II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Rychtalu – nazwa potrawy: Śliwka z meszkiem od Babci Lodzi”, III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich ,,Filipinki” w Klinach – nazwa potrawy: ,,Fasolka babci Wandzi”.

Dla przypomnienia zwycięzcą etapu powiatowego było Koło Gospodyń Wiejskich w Sadogórze – nazwa potrawy: ,,Paprykarz”, które uczestniczyło w finale konkursu w Marszewie na III Pikniku Wielkopolskich Kobiet Gospodarnych i Wyjątkowych.

Konkursu polegał na przygotowaniu regionalnego przetworu z polskich owoców lub warzyw.

Podziękowania i gratulacje dla wszystkich Kół Gospodyń Wiejskich za udział w III edycji konkursu ,,Skarby wielkopolskiej spiżarni”. Łącznie udział zgłosiło 12 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu kępińskiego, lista wg. kolejności zgłoszeń:

Koło Gospodyń Wiejskich w Świbie – nazwa potrawy: ,,Ketchup z cukinii”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Szklarce Mielęckiej – nazwa potrawy: ,,Ocet jabłkowy”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Łęce Opatowskiej – nazwa potrawy: ,,Powidła śliwkowe z orzechami włoskimi”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Osinach – nazwa potrawy: ,,Pomidory w zalewie”.
Koło Gospodyń Wiejskich ,,Filipinki” w Klinach – nazwa potrawy: ,,Fasolka babci Wandzi”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Aniołce Pierwszej – nazwa potrawy: ,,Keczup z cukinii”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Trzcinicy – nazwa potrawy: ,,Kolorowy kalafior na ostro”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Kierznie Bajaderka – nazwa potrawy: ,,Ketchup z cukinii”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Borku Mielęckim – nazwa potrawy: ,,Konfitura z jarzębiny”.
Koło Gospodyń Wiejskich Smardze – nazwa potrawy: ,,Pomidorowo paprykowy zawrót głowy”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Sadogórze – nazwa potrawy: ,,Paprykarz”.
Koło Gospodyń Wiejskich w Rychtalu – nazwa potrawy: Śliwka z meszkiem od Babci Lodzi”.

Z wyrazami szacunku

Marek Potarzycki

Kierownik Biuro Powiatowe w Kępnie

Wielkopolski Oddział Regionalny

Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments