26.09.2022 roku uczniowie technikum w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych i technik agrobiznesu w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie wraz z nauczycielami Marzeną Maciejewską, Ewą Miś i Tomaszem Owczarkiem odwiedzili wystawy na Międzynarodowych Targach POLAGRA w Poznaniu.
Wydarzenie to jest jednym z ważniejszych spotkań przedstawicieli branży gastronomicznej i spożywczej. Polagrze towarzyszyły jeszcze dwa ważne wydarzenia Targi Smaki Regionów i Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK.
Nasi adepci sztuki kulinarnej i przyszli menagerowie mieli okazję przyjrzeć się zmaganiom najlepszych kucharzy walczących o Kulinarny Puchar Polski. Ogromnym zainteresowaniem cieszyły się także prezentacje rzemiosła mistrzów piekarnictwa.
W pawilonie handlowym „Smaki Reginów” odwiedziliśmy stoisko SDM z Wielunia. Uczniowie technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wykonali na zajęciach praktycznych deserki z wyśmienitego jogurtu kremowego 9% „Mój ulubiony”, które posłużyły do degustacji odwiedzającym stoisko spółdzielni.
Młodzież szkolna z zaangażowaniem rozmawiała z wystawcami, oglądała nowoczesne rozwiązania technologiczne, wzbogacała wiedzę i nawiązywała kontakty branżowe.
Marzena Maciejewska